Spory v Česku sprevádzajú exhumáciu kvôli pátraniu po pozostatkoch umučeného kňaza

NETKY.SK • 21 November 2014, 06:50 • 2 min
Spory v Česku sprevádzajú exhumáciu kvôli pátraniu po pozostatkoch umučeného kňaza

PRAHA - České Združenie bývalých politických väzňov (SBPV) požaduje exhumáciu telesných pozostatkov všetkých politických väzňov niekdajšieho režimu štátostrany, pričom by sa o to podľa jeho názoru mal postarať štát.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia SBPV o tom hovorili dnes v reakcii na exhumáciu telesných pozostatkov, ktorá sa začiatkom novembra uskutočnila na cintoríne v pražskej štvrti Ďáblice, kde môže byť v masovom hrobe podľa odhadov najmenej 2800 obetí bývalého režimu.
      

Podľa SBPV sa exhumácia nemôže koncentrovať iba na pozostatky kňaza Josefa Toufara, ktorý 25. februára 1950 zomrel na následky mučenia príslušníkmi niekdajšej Štátnej bezpečnosti, ale mala by sa týkať tiel všetkých obetí spomínanej éry, ba aj obdobia Tretej ríše.
      

Združenie bezkomunistu.cz sa mieni obrátiť na najvyššie štátne zastupiteľstvo s iniciatívou, aby sa preskúmalo celé pohrebisko v spomínanej pražskej štvrti, kde došlo k nepremlčateľným zločinom proti ľudskosti.
      

Otázke, ktorá je v ČR vnímaná mimoriadne kontroverzne, sa venovali v týchto dňoch elektronické médiá, internetové portály, ako aj periodická tlač. Kým SBPV vnímalo exhumáciu zo začiatku novembra ako neetickú a necitlivú, Konfederácia politických väzňov (KPV) s ňou súhlasila vyjadriac presvedčenie, že nebude znamenať narušenie úcty voči ďalším obetiam pochovaným v okolí.
      

Na exhumácii, od ktorej si zainteresovaní po skúmaní sľubujú identifikáciu Toufarových telesných pozostatkov a ich následné pietne pochovanie, sa dohodli hlavné mesto ČR Praha, ktoré na to uvoľnilo finančné prostriedky s arcidiecézou Hradec Králové, ktorá zasa pracuje na príprave Toufarovho blahorečenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies