Spory okolo budúcnosti Bitcoinu ani zďaleka nekončia

NETKY.SK • 16 August 2017, 20:15 • 2 min
Spory okolo budúcnosti Bitcoinu ani zďaleka nekončia

LONDÝN – Pred niekoľkými týždňami sme vás informovali o SegWite, ktorého prvá časť je už za nami. Avšak tento proces ešte ani zďaleka neskončil...

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nedávne spory ohľadne Bitcoinu boli podlé a do veľkej miery spolitizované záležitosti, pričom každá strana sa snažila manipulovať médiá a nakloniť mienku vo svoj prospech. Minulý mesiac si nakoniec celá komunita vydýchla, keď dospeli ku kompromisu nazvaným SegWit2x (upgrade pôvodného Bitcoin softvéru). Po dohode sa hodnota kryptomeny zdvojnásobila a mnohí predpovedajú technológii blockchain zlatú budúcnosť.

 

SegWit2x je však dvojstupňový proces a dokončená je len jeho prvá časť. V nasledujúcich mesiacoch sa očakávajú ďalšie zmeny.

 

img

 

Prvým krokom k SegWit2x bol SegWit, ktorý opravil chyby a dal vývojárom priestor na pridanie nových funkcií do reťazca blokov. Pred Bitcoinom je stále dlhá cesta, počas ktorej sa budú testovať nové funkcie a nástroje, aby sa dokázal dotiahnuť na novšie inovatívne kryptomeny.

Druhým krokom programu SegWit2x je zdvojnásobiť transakčnú kapacitu (preto "2x"). Týmto krokom sa mala získať podpora ťažiarov, ktorí dostávajú poplatky z transakcií. Nastal však nečakaný problém, keďže niektorí vývojári teraz tvrdia, že SegWit dokáže to isté. Z tohto dôvodu sa otáčajú chrbtom plánovanej implementácii tohto kroku, ktorý má nastať v novembri. V prípade, že krok "2x" nenájde dostatočnú podporu, môže prísť k zrušeniu dohody zo strany ťažiarov aj vývojárov. To následne zvýši obavy z ďalšieho rozdelenia meny.

 

img

 

Tak ako to býva vo všetkom, ani SegWit2x neuspokojil všetkých. Určitá minoritná časť ťažiarov sa odklonila od pôvodnej meny a vytvorili novú menu – Bitcoin Cash. Jeho trhová hodnota je zatiaľ menej ak odesatina hodnoty pôvodného Bitcoinu, avšak dostala podporu od niektorých kľúčových búrz ako Coinbase a BitGo. Ak tento trend naberie na obrátkach a cena Bitcoin Cash bude rásť, mohli by sa vytvoriť stimuly pre ďalších ťažiarov, aby opustili pôvodný Bitcoin a prešli k jeho novej verzii, alebo dokonca vytvárali ďalšie odnože tejto kryptomeny.

 

O čo vlastne ide v tejto „vojne" medzi ťažiarmi a vývojármi? Ťažiari chcú, aby Bitcoin fungoval ako rýchly platobný systém podobný systému Visa, ktorý by im umožnil získať viac transakčných poplatkov. Naopak vývojári, ktorí udržiavajú Bitcoin softvér, sa snažia o robustnú platformu, ktorá by im umožňovala vytvárať nové funkcie. Zosúladenie týchto dvoch potrieb je jadrom pretrvávajúcich sporov, čo ešte viac zvýrazňuje potrebu zainteresovaných sledovať novembrový vývoj udalostí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona