Športový arbitrážny súd rozhodne o ruských dopingových prípadoch

NETKY.SK • 26 Február 2016, 13:36 • 2 min
Športový arbitrážny súd rozhodne o ruských dopingových prípadoch

LAUSANNE - Športový arbitrážny súd (CAS) vyriekne ortieľ nad ôsmimi ruskými atlétmi obvinenými z porušenia pravidiel o dopingu.

slovakia

left justify in out

Inštitúcia so sídlom Lausanne oznámila, že vzhľadom na súčasné postavenie Všeruskej federácie ľahkej atletiky (VFLA) bude vystupovať v jej mene ako autorita oprávnená rozhodnúť o prípadných trestoch pre piatich chodcov, dve strednotratiarky a sedembojárku.

 

Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) v novembri zakázala ruským atlétom účasť na všetkých medzinárodných podujatiach a obmedzila právomoci VFLA. Z tohto titulu sa CAS ujme aj dopingových prípadov piatich chodcov Very Sokolovovej, Elmiry Alembekovovej, Ivana Noskova, Michaila Ryžova a Denisa Strelkova, ktorí mali 2. júna 2015 na tej istej kontrole v tréningovom centre Saransk pozitívny test na erytropoetín.

 

Z porušenia pravidiel o užívaní zakázaných látok a metód sú na základe analýzy údajov v biologickom pase obvinené aj sedembojárska majsterka sveta z Dägu 2011, dvojnásobná bronzová medailistka z olympijských hier Tatiana Černovová a strednotratiarky Kristina Ugarovová a Jekaterina Šarminová, tretia na halových majstrovstvách Európy 2011 na 1500 m. Černovová aj Ugarovová už v minulosti mali dočinenia s dopingom.


CAS tiež v blízkom čase vysloví verdikt ohľadom odvolania IAAF proti selektívnemu trestu, ktorými Ruská antidopingová agentúra (RUSADA) minulý rok postihla svojich športovcov po prevalení škandálu s užívaním zakázaných látok. Chodci Sergej Kirďapkin, Oľga Kaniskinová, Valerij Borčin, Sergej Bakulin a Vladimir Kanajkin a stípliarka Julia Zaripovová dostali tresty tak, aby neprišli o medailové úspechy na olympijských hrách. IAAF odvolaním napadla najmä oprávnenie ponechať Kirďapkinovi (50 km) zlato a Kaniskinovej striebro (20 km) z OH 2012 v Londýne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona