Športovú halu v Poprade obsadili mladé šachové talenty zo štyroch kontinentov

NETKY.SK • 22 Júl 2016, 10:19 • 2 min
Športovú halu v Poprade obsadili mladé šachové talenty zo štyroch kontinentov

Poprad - Mladé šachové talenty zo štyroch svetových kontinentov budú oddnes do 29. júla súťažiť v Poprade na 64 poliach o najvyšší svetový titul národných družstiev v šachu mládeže. Slovensko sa už druhý rok po sebe zhostilo príležitosti zorganizovať svetový šachový šampionát. TASR informoval člen Výkonného výboru Slovenského šachového zväzu Alexander Riabov.

slovakia

left justify in out

„Ako hosťujúca krajina sme do súťaže mali možnosť zaradiť až sedem družstiev, ktoré okrem hlavného tímu zastupujú rôzne vekové kategórie a kraje. Hlavný slovenský tím bude viesť 15-ročný Žilinčan Jerguš Pecháč, ktorý mal pred rokom najvyšší rating na svete vo svojej vekovej kategórii,“ vysvetlil Riabov. Mládežnícka šachová olympiáda nadväzuje na najprestížnejšiu súťaž družstiev, ktorá určuje poradie krajín vo svete v kategórii dospelých – Šachovú olympiádu. Jej tradícia siaha do roku 1924 a koná sa pravidelne každé dva roky.

 

„Je to veľká česť pre našu krajinu participovať na podujatí tohto formátu. Práca s mládežou patrí medzi naše priority v rôznych projektoch, ktoré rozvíjame, či už pomocou školských programov, tréningových seminárov alebo vytváraním príležitostí pre zisk medzinárodných titulov pre mladých hráčov. Aj preto sme veľmi radi, že môžeme ako hosťujúca krajina dať možnosť početnej skupine našich detí zahrať si s hráčmi z aktuálnej svetovej špičky,“ konštatoval prezident Slovenského šachového zväzu František Jablonický.

 

V Poprade sa predstaví takmer šesť desiatok družstiev zo 42 krajín z Európy, Ázie, Afriky a Austrálie. "Účasť poukazuje na vysokú hodnotu podujatia. Je to obrovský záväzok usporiadať toto podujatie na úrovni," zhodnotila riaditeľka mládežníckej olympiády a prvá ženská slovenská veľmajsterka Eva Repková.

 

Okrem hlavného podujatia prebieha aj viacero sprievodných programov. „Známe slovenské osobnosti politického, mediálneho a športového života zohrajú šachové partie počas hracieho voľna v utorok 26. júla v priestoroch obchodného centra na námestí od 17.00 h,“ doplnil Riabov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona