Športovec Slovenska chodec Matej Tóth si užíva ankety a trénuje aj v mraze

NETKY.SK • 27 Január 2017, 13:04 • 2 min
Športovec Slovenska chodec Matej Tóth si užíva ankety a trénuje aj v mraze

BANSKÁ BYSTRICA - Olympijský víťaz v chôdzi Matej Tóth si užíva ankety a piedestál, ktorý mu prisudzujú. Naposledy ho ocenili vo Vojenskom armádnom centre Dukla. O slovo sa však čoraz nástojčivejšie hlásia plnohodnotné tréningy a najlepší športovec Slovenska sa k nim aj nasmeroval, bez ohľadu na studenú zimu a kruté mrazy.

slovakia

left justify in out

Po víťazstvách v anketách o najlepšieho športovca Slovenska i atléta zavŕšil trojkorunu s prívlastkom najlepší armádny športovec. "Je to príjemné, vďaka jednému úspechu si môžem v anketách viackrát užívať piedestál a pripomínať si veľký okamih na olympiáde. Uvidím, či ešte zopakujem takýto úspech, pretože človek nikdy nevie, či to nie je poslednýkrát. Na ankety som si navykol, dúfam, že sa mi ešte podarí taká úspešná sezóna, aby som v nich bol najvyššie," povedal Tóth.

 

Zo spoločenských udalostí postupne uberá, na tréningoch si naopak pridáva. "Už trénujem a zodpovedne hovorím, že som športovec na plný úväzok," s úsmevom povedal. "Sem tam mi do toho príde nejaká beseda, alebo zasadnutie výkonného výboru SAZ či SOV. Do tréningového plánu musím takéto povinnosti zakomponovať, je to maximálne raz za týždeň. Najmä ma teší, že zdravie slúži, musím zaklopať, a neustále sa lepší. Po dlhšej pauze výkonnosť postupne narastá, forma sa pomaličky rysuje a dávky môžem zvyšovať," pokračoval Tóth.

 

V prvom rade treba citlivo vybrať miesta na tréningy, Matej Tóth sa snaží vyhýbať najmä zasneženej ceste: "Máme okruh aj popri štadióne, aj na dráhe môžem niečo odchodiť. Do úvahy pripadá tiež ulička v Radvani na rovine, sú to trochu improvizované okruhy, nie príliš dlhé, ale na terajšie tréningy mi stačia. Skôr je horšia zima, nosím aj šatku cez tvár, ústa, mám trojo rukavíc na citlivé prsty, aby mi nezamrzli. Žiaľ, tenisky vymeniť nemôžem, používam preto kompresné vysoké ponožky a dosť sa mi to osvedčilo. Teplo si užijem až vo februári na Kanárskych ostrovoch, kde sa už budem venovať špeciálnemu tempu. Zatiaľ si potrebujem psychicky oddýchnuť, načerpať chuť na sústredenia, aby som sa tešil na tvrdé tréningy."

 

Zimu skloňuje Matej Tóth vo všetkých pádoch: "Trochu si doprajem menej výjazdov a cestovania odbudne. Spolu s trénerom sme si mysleli, že zima bude tradične mierna, no opak bola pravda. Zatiaľ všetko zvládame, režim sme si v mraze prispôsobili, ak je veľký, radšej sa presunieme do haly. Celý objem však zvládam vonku, na cestách nie je sneh, len sa naozaj treba lepšie obliecť."

 

Po operácii holennej šľachy u chodca nastala úľava: "Bol to veľký zásah, noha bola rozrezaná a dosť to trvá, kým sa celý systém upraví. S fyzioterapeutom Denisom Freudenfeldom sa tomu venujeme a žiadne komplikácie nenastali, lepší sa to každým dňom a pomaly už na nepríjemnosti zabúdam."

 

Matej Tóth sa stal aj prvým ambasádorom Európskeho mesta športu Banská Bystrica. "Najmä treba propagovať túto myšlienku, tam vyvíjam najviac aktivity. Absolvoval som nejaké akcie, nie je to nič náročné a aj v ďalších mesiacoch sa vynasnažím šíriť ideu športovania v našom meste," dodal zlatý medailista z Ria de Janeiro 2016.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona