Športové gymnáziá dostanú viac peňazí

NETKY.SK • 11 December 2013, 11:25 • 2 min
Športové gymnáziá dostanú viac peňazí

BRATISLAVA - Športové gymnáziá dostanú viac peňazí. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády, ktorý dnes schválila vláda SR. Školy by mali po novom od januára 2014 dostávať o 87,50 eura viac na žiaka na rok.

slovakia

left justify in out

Športové gymnáziá sú špecifické, keďže okrem vyučovania ponúkajú aj športovú prípravu, ktorá je finančne náročná. Peniaze potrebujú aj na prenájom športovísk, na zaplatenie trénerov, obslužného personálu či na náradie. “Športové gymnáziá dlhodobo poukazujú na nízky prevádzkový normatív na jedného žiaka,” zdôvodňuje zmenu rezort školstva. Súčasný normatív pokrýva zabezpečenie športovej prípravy približne na dva až tri mesiace v školskom roku, aj keď príprava prebieha až 11 mesiacov. 

"Od začiatku je pre športové gymnáziá nešťastne nastavený normatív," uviedol riaditeľ Športového gymnázia Trenčín Jozef Pšenka. Pripravované zvýšenie prostriedkov pre takéto školy hodnotí ako prvý krok k zabezpečeniu športových gymnázií. 

Viac peňazí by sa malo k športovým gymnáziám dostať vďaka zvýšeniu koeficientu prevádzkovej náročnosti. Ten by sa mal zvýšiť z doterajšej hodnoty 2,0 na 2,5. K prevádzkovému normatívu, ktorý v súčasnosti predstavuje sumu 332 eur na žiaka na rok, tak dostane športové gymnázium 87,50 eura navyše. Štátny rozpočet bude zvýšenie prostriedkov pre športovo zamerané školy stáť približne 220-tisíc eur. 

Zmeny v nariadení vlády, ktoré popisuje podrobnosti rozpisu finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu pre školy a školské zariadenia, sa dotknú aj financovania športovej prípravy v základných školách. Po novom by aj základné školy mali dostávať peniaze podľa počtu ich žiakov, ktorí sa na športovej príprave zúčastňujú. Rovnako to už nariadenie upravuje pri športových gymnáziách. Od nového roka teda školy nedostanú peniaze na športovú prípravu žiakov športovej triedy, ktorí sa na nej nezúčastňujú. Dôvodom zmeny je podľa rezortu školstva efektívne vynakladanie finančných prostriedkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona