Športovci by mali mať garantovanú minimálnu čiastku na šport

NETKY.SK • 25 November 2015, 16:24 • 2 min
Športovci by mali mať garantovanú minimálnu čiastku na šport

BRATISLAVA - Športovci a športové zväzy by mali mať garantovanú minimálnu čiastku poskytnutú na šport. Nemala by byť nižšia ako suma v predchádzajúcom rozpočtovom roku. Garanciu navrhuje predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) v pozmeňujúcom návrhu k zákonu o športe.

slovakia

left justify in out

"Výška prostriedkov štátneho rozpočtu v rozpočtovej kapitole ministerstva školstva na šport po odpočítaní príspevkov na národný športový projekt nesmie byť nižšia ako v predchádzajúcom rozpočtovom roku," píše sa v návrhu.

 

Pellegrini chce zároveň kompenzovať dobrovoľníkom, ktorí pomáhajú pri športových podujatiach, napríklad stratu ich času. "Navrhuje sa zaviesť pre dobrovoľníkov náhradu za stratu času, ktorá by mala podporiť zapojenie dobrovoľníkov do športu v širšom rozsahu. Náhrada za stratu času dobrovoľníka sa navrhuje do 500 eur ročne oslobodiť od dane," uvádza Pellegriniho návrh.

 

Predseda parlamentu zároveň spresňuje základ čiastky, z ktorej sa bude vypočítavať príspevok uznanému športu podľa vzorca. A to tak, že do základu pre výpočet sa nebudú započítavať prostriedky zahrnuté do rozpočtovej kapitoly ministerstva školstva určené na šport, ktoré sú stanovené na iné národné športové projekty.

 

Pellegriniho návrh upravuje tiež prebiehajúci projekt výstavby Národného futbalového štadióna v Bratislave a projekt Financovania rekonštrukcie, modernizácie a budovania ligových futbalových štadiónov na roky 2013-2022. Tieto sa projekty sa majú považovať za národné športové projekty. Prostriedky alokované do rozpočtovej kapitoly ministerstva školstva na tieto projekty teda nebudú zarátané do základu pre výpočet príspevku uznanému športu podľa vzorca a príspevkov na národné športové projekty.

 

Svoje návrhy predložil aj podpredseda parlamentu Ján Figeľ (KDH). Chce dovoliť štátu pomáhať s financovaním výstavby športovej infraštruktúry, ktorá je v súkromnom vlastníctve. Ak by štát takúto výstavbu spolufinancoval, mohol by prispieť najviac 49 percentami, navyše, peniaze by mohli ísť výlučne na športovú časť. Zvyšných 51 percent by musel investovať investor. Žiada zároveň, aby v zákone boli definované kritériá na udeľovanie titulov v oblasti športu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies