Šport nie je lacnou záležitosťou, grantový projekt Ukáž sa! chce mladým športovcom pomôcť, stačí sa prihlásiť do súťaže

NETKY.SK • 17 September 2018, 15:26 • 2 min
Šport nie je lacnou záležitosťou, grantový projekt Ukáž sa! chce mladým športovcom pomôcť, stačí sa prihlásiť do súťaže

BRATISLAVA - Výchova vrcholového športovca stojí veľa finančných prostriedkov, mnohokrát ide o investíciu s nejasnou budúcnosťou, či návratnosťou. Na Slovensku stále platí, že o prvotný rozvoj mladých športovcov sa najväčšou mierou podieľajú najmä zanietení rodičia. Slovenský olympijský výbor (SOV) sa prostredníctvom svojej nadácie rozhodol pomôcť mladým talentom. V rámci tretieho ročníka grantového programu Ukáž sa! podporila mladé športové nádeje finančnou dotáciou v celkovej výške 60 000 eur.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nadácia posunula z celkového počtu 168 prihlásených športovcov vo veku od 12 do 18 rokov do finále dvanásť nádejných olympionikov, za ktorých mohla verejnosť hlasovať na internete.

 

Tretí ročník zatiaľ najúspešnejší

"Išlo už o tretí ročník toho grantového programu, ktorý sa stretol s ešte väčšími pozitívnymi ohlasmi ako minulý rok. Svedčia o tom aj štatistiky návštevnosti stránky, ktorá zaznamenala oproti minulému roku nárast o viac ako 35 %. Celkovo bolo odovzdaných viac ako 65-tisíc hlasov. Myslím si, že okrem rozdelenia finančnej podpory mladým športovým talentom sú pre nás tieto čísla dôležité, pretože sú odrazom záujmu verejnosti o aktivity SOV a jej nadácie. Máme ambíciu byt' strešnou organizáciou športu na Slovensku a podporovať aj naďalej šport na všetkých úrovniach. Chceme vrátiť šport do hry a utvárať vhodné podmienky na športovanie nielen pre vrcholových športovcov, ale aj pre mládež, deti a celé rodiny," uviedol prezident SOV Anton Siekel.

 

img

 

Šport je nákladný, okrem cestovania treba kupovať výstroj a vybavenie

Víťazom hlasovania sa stal športový lezec Peter Kuric, ktorý získal finančnú pomoc v najvyššej možnej hodnote pre jednotlivca vo výške 4000 eur. "Chcel by som sa kvalifikovať na olympiádu do Tokia. Bude to veľmi náročné, ale verím, že sa mi to môže podariť. Na Slovensku to s podmienkami nie je ideálne. Musím veľa cestovať do zahraničia. Peniaze použijem okrem toho aj na vybavenie - lezecké topánky, sedačku, magnéziové vrecko, prilbu, karabíny, laná a iné," povedal šťastný víťaz hlasovania. Na 5. mieste skončil s celkovou dotáciou 2500 eur aj mladučký aktobatický lyžiar Michal Oravec,  ktorý musí za podmienkami celoročne cestovať . "Žiaľ, na Slovensku máme čoraz väčšie problémy so snehom. Musíme za ním stále cestovať," uviedol juniorský majster SR vo freestyle lyžovaní 2016/17.

 

Do súťaže sa prihlásili aj kolektívy

Nadácia SOV premiérovo ocenila i kolektívy. Z 22 žiadostí vybrala 6 tímov, ktoré podporila sumou v celkovej výške 30-tisíc eur. O poradí, rovnako ako pri jednotlivcoch, rozhodlo hlasovanie verejnosti. "Celkovo malo v 168 predložených projektoch zastúpenie až 52 športov či športových disciplín. V najväčšej miere atletika, tanec, ľadový hokej, plávanie, cyklistika, biatlon či gymnastika. Silnú odozvu mal tento ročník projektu aj na sociálnych sieťach, kde sme dosiahli viac ako 34-tisíc interakcií ('lajkov', komentárov či zdieľaní). Aj tie svedčia o tom, že Ukáž sa! je už dobre etablovaným projektom našej nadácie a my máme ambíciu v ňom pokračovať s najväčšou možnou finančnou podporou," dodal predseda Správnej rady Nadácie SOV. Dušan Guľáš.

 

Ambasádorkami sú naše olympioničky

Tvárami tretieho ročníka projektu sú strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková a atlétka Iveta Putalová. "Je skvelé, že talentovaná mládež má dnes podporu zo strany SOV a jeho nadácie. Šport je dnes finančne veľmi náročný a je fajn, že celá ťarcha nie je iba na rodičoch. Už minulé ročníky ukázali, aké dôležité je podporovať mladých športovcov, ak chceme, aby aj oni raz pokračovali v olympijských šľapajach," myslí si Rehák Štefečeková.

 

Poradie mladých individuálnych športovcov v projekte Nadácie Slovenského olympijského výboru (SOV) Ukáž sa! 2018:

1. Peter Kuric - športové lezenie, 4000 eur

2. Lucia Valová - kanoistika, 3500 eur

3. Viktória Forsterová - atletika, 3000 eur

4. Mária a Zuzana Remeňové - biatlon, 2500 eur

5. Michal Oravec - akrobatické lyžovanie, 2500 eur

6. Radka Paulechová - cyklistika, 2500 eur

7. Rebeka Jančová - zjazdové lyžovanie, 2000 eur

8. Mária Danielová - beh na lyžiach, 2000 eur

9. Andrej Antoška - bedminton, 2000 eur

10. Barbora Tomanová - plávanie, 2000 eur

11. Matej Chudý - karate, 2000 eur

12. Lucia Glédurová - jazdectvo, 2000 eur

 

Poradie kolektívov:

1. Young Angels Academy - basketbal, 10 000 eur

2. Sport Club Slovakia - kanoistika, 8000 eur

3. Wild Girls Čadca - florbal, 6000 eur

4. Lyžiarsky klub Levoča - zjazdové lyžovanie, 2000 eur

5. Vzpieračský klub Družstevná pri Hornáde - vzpieranie, 2000 eur

6. SK Trnava Panthers - softbal, 2000 eur




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona