Sporom o Gibraltár sa už zaoberá aj Brusel

NETKY.SK • 20 August 2013, 17:00 • 2 min
Sporom o Gibraltár sa už zaoberá aj Brusel

BRUSEL - Sporom o polostrov Gibraltár medzi Španielskom a Veľkou Britániou sa v utorok oficiálne začal zaoberať vrcholný exekutívny orgán Európskej únie, Európska komisia.

slovakia

left justify in out

"Len čo dostaneme formálnu sťažnosť od členského štátu, sme povinní začať príslušnú procedúru," vysvetlil hovorca EK Olivier Bailly. Ako dodal, celý proces bude pokračovať preverovaním toho, či jedna zo strán porušila európsku legislatívu. "V tejto fáze ešte nie sme," uviedol Bailly.

V sťažnosti Španielov sa píše, že vo vodách v blízkosti Gibraltáru umiestnila miestna vláda na polostrove 70 betónových kvádrov. Podľa Madridu tak prišlo k porušeniu európskej legislatívy na ochranu životného prostredia. Vláda na Gibraltári argumentuje, že tým chcela zabrániť Španielom v ilegálnom vstupe do svojich vôd. Tvrdí tiež, že betónový útes pomôže regenerácii podmorského života.

Spor vypukol po tom, ako Španieli - údajne v reakcii na postavenie útesu - sprísnili kontroly na suchozemskej hranici medzi Gibraltárom a Španielskom. Výsledkom boli obrovské čakacie doby a dopravné zápchy na oboch stranách.

Strategického výbežku v úžine tvoriacej bránu do Stredozemného mora sa britská armáda zmocnila v roku 1704. Na základe zmluvy z roku 1713 Španielsko územie odstúpilo Britom, Madrid však dlhé roky trvá na tom, že Londýn by mal Gibraltár vrátiť. Británia požiadavku odmieta s odôvodnením, že odovzdanie územia by bolo proti vôli jeho obyvateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies