Sporné voľby v Donecku vyhral doterajší premiér Zacharčenko

NETKY.SK • 3 November 2014, 06:49 • 2 min
Sporné voľby v Donecku vyhral doterajší premiér Zacharčenko

KYJEV/DONECK - V sporných voľbách najvyššieho predstaviteľa samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) na východe Ukrajiny zvíťazil dnes doterajší premiér Alexandr Zacharčenko. Oznámila to dnes ruská agentúra TASS.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa oficiálnych výsledkov Zacharčenko získal vyše 81 percent odovzdaných hlasov, zatiaľ čo dvaja jeho súperi necelých 10 percent. Na území DĽR súbežne prebiehali aj voľby do miestneho parlamentu, ktoré rovnako vyhrala Zacharčenkova strana s viac ako 65 percentami hlasov. Zvyšok voličov hlasoval za konkurenčné hnutie Slobodný Donbas. 
      

Celkové údaje o voličskej účasti nie sú známe. Ešte v priebehu hlasovania volebná komisia oznámila, že k urnám pristúpilo viac ako 520.000 voličov. Hlasovanie údajne prebehlo pokojne a bez vážnejších incidentov.  Voľby najvyššieho predstaviteľa a poslancom parlamentu prebiehali dnes aj v ďalšom separatistickom útvare na východe Ukrajiny, takzvanej Luhanskej ľudovej republike (LĽR). Pre údajne veľký záujem voličov tam v niektorých oblastiach hlasovanie opakovane predlžovali až do neskorých večerných hodín, preto zatiaľ nie sú známe žiadne výsledky. 
      

Volebná účasť v LĽR niekoľko hodín pred skončením hlasovania prevýšila hranicu 61 percent, do volebných miestností prišlo viac ako 628.000 ľudí. Hlasovanie prebiehalo aj medzi východoukrajinskými utečencami v ruskej Rostovskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou.
      

Voľby v dvoch samozvaných proruských republikách zorganizovali separatisti napriek nesúhlasu ústrednej ukrajinskej vlády v Kyjeve a ostrej kritiky Západu a bez účasti pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Konanie sporných volieb v regióne Donbasu odsúdili aj ministri zahraničných vecí Vyšehradskej štvorky. Moskva naopak dnešné voľby podporila ako prostriedok smerujúci k riešeniu súčasnej krízy na juhovýchode Ukrajiny. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies