Sporná ťažba uránu v Jahodnej pri Košiciach má stop

NETKY.SK • 14 Apríl 2014, 12:16 • 2 min
Sporná ťažba uránu v Jahodnej pri Košiciach má stop

BRATISLAVA - Kontroverzná ťažba uránu v Jahodnej pri Košiciach, pre ktorú hrozila Slovensku arbitráž, je bližšie k zákazu. Uvádza to dnešné vydanie denníka Hospodárske noviny v článku pod titulkom Sporná ťažba uránu má stop.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej uvádzajú HN, kanadská spoločnosť European Uranium Resources, ktorá robila na východe Slovenska prieskumy, totiž nečakane predala náleziská tejto suroviny. A nový majiteľ – austrálska spoločnosť Forte Energy – už nemôže počítať s podporou štátu, ktoré jej zaručovalo memorandum. "Zmenou majiteľa platnosť memoranda zaniká," povedal HN hovorca rezortu hospodárstva Stanislav Jurikovič, čím naznačil, že nové rokovania neprebiehajú.

 

Austrálčania pritom Jahodnú považujú za svoju kľúčovú investíciu. "Získaním zdrojov na Slovensku viac ako zdvojnásobíme svoje súčasné zdroje uránu v Mauritánii a Guinei," komentoval obchod Mark Reilly, generálny riaditeľ austrálskej spoločnosti. Ďalšie podrobnosti nespresnil. Na Slovensku jeho firmu však proti ťažbe čaká vlna odporu. Okrem petície so 100.000 podpismi je proti ťažbe aj samotné ministerstvo životného prostredia.

 

Kontroverzný prieskum s víziou prípadnej ťažby uránu v lokalite Jahodná-Kurišková pri Košiciach doteraz cez dcérsku spoločnosť realizovala kanadská firma European Uranium Resources. Tá však pred týždňom oznámila, že celý projekt predáva. Za 8,5 milióna kanadských dolárov (asi 5,6 milióna eur) plus odmenu za prípadnú ťažbu ho získala austrálska spoločnosť Forte Energy. Tá dúfa, že obchodom sa dostane k najväčšiemu zásobníku uránu, aký kedy mala.

 

Dnes sa však zdá, že proti ťažbe sa okrem 100.000 obyvateľov podpísaných pod petíciou postaví aj väčšina štátnych úradov. Proti sú totiž miestne samosprávy a ministerstvo životného prostredia. "Minister životného prostredia Peter Žiga sa osobne opakovane a razantne postavil proti prípadnej ťažbe uránu pri Košiciach," tvrdí hovorca rezortu Maroš Stano. Dodal, že Žiga pripravil aj vlastné memorandum, konkrétne o spolupráci proti ťažbe s dotknutou samosprávou. To bolo na prvý pohľad v rozpore s memorandom rezortu hospodárstva, ktoré však dnes zaniká, uvádzajú HN.

 

Podľa analytikov ťažba pri Košiciach v dohľadnom čase tak-či onak nehrozí. Neprajú jej totiž ani ekonomické podmienky. "Proti rýchlemu otvoreniu baní hovorí všeobecný odklon od jadra v Európe a nízke ceny uránu na trhoch," tvrdí Jiří Šimara, analytik spoločnosti Cyrrus. Hoci istou šancou by mohol byť boom jadrových elektrární v Ázii, zatiaľ nie je jasné, ako a či vôbec sa v Európe prejaví, píše sa okrem iného v článku HN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies