Sporitelia v druhom pilieri podľa Beblavého neveria štátu

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 17:16 • 2 min
Sporitelia v druhom pilieri podľa Beblavého neveria štátu

BRATISLAVA - Vláde podľa nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého pri vystupovaní sporiteľov z druhého piliera vôbec nepomôže to, že sporitelia v druhom pilieri majú mať nárok na nižší minimálny dôchodok od štátu.

slovakia

left justify in out

"Aj dnes jasne vidíme, že skutočný dôvod pre vstup do druhého piliera je absolútna nedôvera k tomuto štátu,“ povedal v parlamentnej rozprave k zavedeniu minimálneho dôchodku. Z tohto dôvodu ľudia podľa Beblavého preferujú neistý a menší druhý pilier pred štátom. "Tomuto štátu sa nedá veriť,“ uviedol.

 

Poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník považuje za správny pôvodný návrh, podľa ktorého sa pri výške minimálneho dôchodku nemala zohľadňovať účasť v druhom pilieri. "Potom premiér Fico prišiel na to, že potrebujú z druhého piliera vyhnať čo najviac ľudí,“ povedal. To, že sa vláda snaží z druhého piliera vyhnať čo najviac sporiteľov, považuje Kaník za morálny hazard, keďže vystúpením ľudí z druhého piliera sa zvyšujú budúce výdavky štátneho rozpočtu. 

 

Pre ľudí, ktorí počas života získali 30 rokov dôchodkového poistenia, by mal minimálny dôchodok tvoriť 136 % zo sumy životného minima, čo pre tento rok predstavuje 269,5 eura. Suma minimálnej penzie sa má zvyšovať za každý ďalší rok dôchodkového poistenia o 2 percentuálne body a od 40 rokov o 3 percentuálne body. Napríklad pri 45 rokoch dôchodkového poistenia by minimálna penzia budúci rok predstavovala 340,8 eura. 

 

Parlamentný sociálny výbor ešte v marci tohto roka schválil pozmeňujúci návrh poslanca za Smer-SD Jána Podmanického, podľa ktorého budú mať nízkopríjmoví sporitelia v druhom pilieri nižší minimálny dôchodok od štátu ako ľudia s nízkymi zárobkami, ktorí v druhom pilieri neboli. Minimálna penzia sa má sporiteľom znižovať v takom pomere, v akom v jednotlivých rokoch išli ich dôchodkové odvody na ich osobné účty v druhom pilieri voči celkovým starobným dôchodkovým odvodom. Do dôchodkového príjmu sa pritom pri posudzovaní nároku na minimálny dôchodok nemajú započítavať doživotné penzie z druhého piliera.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies