Sporitelia v 3. pilieri môžu na dani z príjmu ročne ušetriť 34,2 eura

NETKY.SK • 2 Február 2014, 10:28 • 2 min
Sporitelia v 3. pilieri môžu na dani z príjmu ročne ušetriť 34,2 eura

BRATISLAVA - Od januára tohto roka môže každý sporiteľ v treťom dôchodkovom pilieri, vďaka zavedeniu odpočítateľnej položky, ušetriť na dani z príjmu 34,2 eura ročne.

slovakia

left justify in out

Na to, aby si existujúci klient doplnkovej dôchodkovej spoločnosti (DDS) znížil daňový základ o 180 eur a maximálne tak využil daňovú úľavu, potrebuje splniť dve podmienky. A to podpísať dodatok s novými podmienkami so svojou DDS a mesačne posielať na svoj účet 15 eur. Upozorňuje na to spoločnosť ING.

Podľa štatistík Asociácie doplnkových dôchodkových spoločností (ADDS) si ku konca roka 2013 sporilo v treťom pilieri na dôchodok 680.000 ľudí. Ich priemerný príspevok bol tesne pod hranicou 15 eur, čo je suma, pri ktorej si v tomto roku môžu využiť novozavedenú odpočítateľnú položku. Tá predstavuje maximálne 180 eur, o ktorú sa znižuje základ dane, čo predstavuje ročnú úsporu 34,2 eura. "Najzásadnejšími zmenami od roku 2014 sú zavedenie odpočítateľnej položky a možnosť bezplatne zmeniť DDS už po jednom roku od uzatvorenia zmluvy namiesto pôvodných troch rokov. Myslím si, že najmä tieto zmeny budú motivovať ľudí k dôchodkovému sporeniu," hovorí výkonný riaditeľ ING pre dôchodky a firemný obchod Juraj Dlhopolček s tým, že sporenie v treťom pilieri v súčasnosti využíva tretina pracovne aktívneho obyvateľstva.

Odpočítateľnú položku si môžu uplatniť noví klienti, ktorí uzatvoria zmluvu s niektorou zo štyroch doplnkových dôchodkových spoločností v roku 2014, ako aj účastníci so staršími zmluvami. Tí však musia podpísať dodatok a akceptovať tak nové podmienky platné od 1. januára 2014, ktoré zaviedla novela zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení.

Okrem zavedenia odpočítateľnej položky, novinkou pre klientov je aj možnosť sporiť si vo viacerých fondoch súčasne a úprava dávok doplnkového dôchodkového sporenia. Novela zákona taktiež priniesla zmenu aj v podobe takzvaného predčasného výberu, ktorý umožní výber len vlastných zhodnotených príspevkov, najskôr po 10 rokoch od uzatvorenia zmluvy. "Dôvod týchto zmien je logický. Pomáhajú napĺňať skutočný účel III. piliera, čiže dlhodobého sporenia, ktoré má ako doplnkový zdroj financií pomôcť ľuďom udržať si životný štandard po odchode do dôchodku," vysvetľuje Dlhopolček.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies