Sporitelia v 2. pilieri majú mať nižší minimálny dôchodok

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 06:59 • 2 min
Sporitelia v 2. pilieri majú mať nižší minimálny dôchodok

BRATISLAVA - Parlamentný sociálny výbor v utorok schválil pozmeňujúci návrh predsedu výboru Jána Podmanického (Smer-SD), podľa ktorého budú mať nízkopríjmoví sporitelia v druhom pilieri nižší minimálny dôchodok od štátu ako ľudia s nízkymi zárobkami, ktorí v druhom pilieri neboli.

slovakia

left justify in out

Minimálna penzia sa má sporiteľom znižovať v takom pomere, v akom v jednotlivých rokoch išli ich dôchodkové odvody na ich osobné účty v druhom pilieri voči celkovým starobným dôchodkovým odvodom. Do dôchodkového príjmu sa pritom pri posudzovaní nároku na minimálny dôchodok nemajú započítavať doživotné penzie z druhého piliera.

 

"Myslíme si, že je to spravodlivý princíp," povedal Podmanický. Ak by podľa neho platil pôvodný vládny návrh na rovnaký minimálny dôchodok pre prvopilierových aj druhopilierových penzistov, podporilo by sa tým to, že v druhom pilieri by zostali aj ľudia, korí tam nemajú čo robiť. Viedlo by to podľa Podmanického k navádzaniu na nezodpovedný prístup a podporilo by sa tým špekulovanie ľudí s nízkymi príjmami.

 

Ako uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter, pozmeňujúci návrh je reakciou na to, aké pripomienky zazneli od opozičných poslancov počas prvého čítania k vládnemu návrhu novely zákona o sociálnom poistení. Podľa neho by mohli sporitelia pôvodný návrh zneužiť tak, že by sa pri investovaní uchýlili k morálnemu hazardu, keďže by mali minimálny dôchodok od štátu garantovaný. "Riziko morálneho hazardu tu objektívne je," povedal Richter.

 

Predstavitelia Smeru-SD sa podľa poslanca Jozefa Mihála (SaS) nevedia dočkať toho, kedy im sporitelia odovzdajú svoje dôchodkové úspory. Podľa neho ide v pozmeňujúcom návrhu o nespravodlivé riešenie, keďže doplatok do minimálneho dôchodku má charakter štátnej sociálnej dávky a má sa financovať zo štátneho rozpočtu. Poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) pozmeňujúci návrh označil za prejav zlyhania a nekoncepčnosti ministerstva práce a sociálnych vecí. "Bije sa politické zadanie s odborným prístupom," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona