Spor so svetovými mocnosťami o jadrový reaktor v Araku je vyriešený

NETKY.SK • 20 Apríl 2014, 09:51 • 2 min
Spor so svetovými mocnosťami o jadrový reaktor v Araku je vyriešený

TEHERÁN - Irán a šesť svetových mocností vyriešilo spor o iránsky, plutónium produkujúci reaktor Arak, povedal dnes šéf iránskej jadrovej agentúry Alí Akbar Sálehí.

slovakia

left justify in out

Reaktor, ktorý ešte nie je dokončený, bol hlavným sporným bodom v pokračujúcich rokovaniach, ktoré majú ukončiť spor o iránsky jadrový program.
      

Vlády Británie, Číny, Francúzska, Ruska, USA a Nemecka - označovaných ako skupina P5+1 - vyjadrili obavy, že Irán by mohol využiť plutónium z reaktoru v západoiránskom Araku na výrobu jadrových zbraní.
      

"Navrhli sme, že budeme vyrábať iba jednu pätinu pôvodne plánovaného množstva plutónia a P5+1 to privítali," citovala agentúra DPA Sálehího. 
      

Svetové mocnosti požadovali uzavretie reaktora v Araku alebo technické zmeny v ňom, aby nemohol produkovať plutónium.
      

Sálehí povedal, že Irán neuzavrie reaktor v Araku, pretože ho potrebuje na výrobu lekárskych izotopov pre civilné využitie, obmedzenie jeho kapacity na produkciu plutónia však vyjednávačov uspokojilo.
      

Ťažkovodný reaktor využíva ako palivo prírodný urán a bude produkovať plutónium ako vedľajší produkt.
      

Irán a šestica mocností uzavreli v novembri dočasnú dohodu o  dočasnom pozastavení západných sankcií výmenou za niektoré jadrové ústupky Teheránu, vrátane pozastavenia výstavby reaktora v Araku a obmedzenie obohacovania uránu. 
      

V širšej dohode, ktorú by obe strany chceli dosiahnuť do júla, sa od Iránu očakáva, že pristúpi na ďalšie jadrové obmedzenia. Svetové mocnosti sa zasa zaviazali trvale zrušiť všetky sankcie a pomôcť Iránu pri výstavbe nových reaktorov.
      

Teherán tvrdí, že neplánuje získať jadrové zbrane.
     

Irán a šestica mocností budú viesť ďalšie jadrové rokovania na úrovni expertov v dňoch 5.-9. mája v New Yorku, povedal námestník iránskeho ministra zahraničných vecí Abbás Arakčí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies