Spor okolo židovských svätých textov ohrozuje rusko-americkú kultúrnu výmenu

NETKY.SK • 18 Máj 2011, 07:35 • 2 min
Spor okolo židovských svätých textov ohrozuje rusko-americkú kultúrnu výmenu

Spor okolo židovských svätých textov ohrozuje rusko-americkú kultúrnu výmenu

slovakia

left justify in out

Vzájomné výpožičky exponátov medzi poprednými americkými a ruskými kultúrnymi inštitúciami sú ohrozené: príčinou je desaťročia trvajúci spor medzi Ruskom a židovskou ortodoxnou skupinou o vlastníctvo svätých textov, ktoré stáročia zbierali vplyvní rabíni a ktoré zhabali sovietske úrady.
      Rusko už zmrazilo výpožičky americkým inštitúciám, vrátane Metropolitného múzea umenia v New Yorku (Met) a Prírodovedného múzea v Houstone. Obáva sa zhabania svojho kultúrneho majetku po tom, čo hnutie Chabad Ľubavič so sídlom v New Yorku vlani pred americkým okresným súdom zvíťazilo v spore o navrátenie svojich textov.
      Met a možno aj iné ustanovizne zvažujú, či nezastavia požičiavanie exponátov do Ruska. Záležitosť je pre USA i Rusko taká významná, že do prípadu sa po prvý raz možno vloží aj americké ministerstvo spravodlivosti, napísala agentúra AP.
      Americké ministerstvo zahraničných vecí snahy hnutia Chabad Ľubavič o vrátenie textov podporuje od 90. rokov minulého storočia.
      Chabad je celosvetové chasidské hnutie a desaťročia sa snaží opätovne získať tisícky náboženských kníh, rukopisov a ručne písaných dokumentov zhromažďovaných od roku 1772, ktoré sú v ruských depozitároch. Ruská strana tvrdí, že Chabad nemá na zbierku právo a že prípad patrí pred ruské súdy.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies