Spor o štátny dlh USA je rizikom pre globálnu ekonomiku

NETKY.SK • 9 Október 2013, 10:21 • 2 min
Spor o štátny dlh USA je rizikom pre globálnu ekonomiku

TOKIO - Globálne akciové trhy by mohli prudko klesnúť a dlhodobé úrokové sadzby stúpnuť, čo by bol vážny úder globálnej ekonomike, ak americkí politici do polovice októbra nedosiahnu dohodu o zvýšení maximálne prípustnej hranice pre štátny dlh USA.

slovakia

left justify in out

Povedal to v stredu viceguvernér japonskej centrálnej banky Hiroši Nakaso. Konštatoval pritom, že slepá ulička, v ktorej americkí politici uviazli, je najväčším zdrojom neistoty pre ekonomiku USA, ktorá inak dosahuje slušný rast ťahaný výrazným súkromným dopytom.

Rýchle riešenie fiškálneho problému USA je podľa viceguvernéra Bank of Japan nevyhnutné pre globálnu ekonomiku vrátane Japonska. Splácanie istiny a úrokov z amerického štátneho dlhu sa zastaví, ak sa horná hranica štátneho dlhu USA do 17. októbra nezvýši, čo by mohlo viesť k zníženiu ratingu krajiny, konštatoval Nakaso. "Ak by sa to stalo, malo by to výrazný negatívny vplyv na globálnu ekonomiku", poznamenal. 

Bez zohľadnenia rizík vyplývajúcich z politického sporu o štátny dlh USA hodnotil Nakaso výhľad ekonomiky Japonska optimisticky. Uviedol, že pozitívna dynamika v oblasti miezd a príjmov domácností bude naďalej podporovať osobné výdavky. Očakáva sa pritom, že japonský export posilní, keďže zahraničné ekonomiky ožili, a to pomôže udržať zotavovanie japonského hospodárstva, dodal viceguvernér centrálnej banky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies