Spor medzi Matovičom a Sulíkom neutícha, mstí sa premiér strane SaS?

NETKY.SK • 15 Október 2020, 20:48 • 2 min
Spor medzi Matovičom a Sulíkom neutícha, mstí sa premiér strane SaS?

BRATISLAVA - Spor medzi premiérom Igorom Matovičom (OĽANO) a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) v súvislosti s protiepidemickými opatreniami naďalej pokračuje.

slovakia

left justify in out

Premiér Matovič na sociálnej sieti naďalej kritizuje koaličného partnera stranu SaS. Tvrdí, že sa "cynicky rozhodla zahrať na ľúbivú nôtu s jediným cieľom - získať nových voličov". Sulík kontroval tým, že vyzval ľudí, aby dodržiavali prijaté protiepidemiologické opatrenia.

 

Premiér varuje pred bludmi, ktoré šíri SaS

Podľa Matoviča bolo plánom, aby sa všetky koaličné strany postavili za nepopulárne opatrenia. "A keď ich nevyhnutnosť ľuďom spoločne vysvetlíme a nebude ich nikto z nás spochybňovať, ľudia pochopia, že toto je najrýchlejšia cesta k normálnemu životu," skonštatoval na sociálnej sieti.

 

 

"Obávam sa, že keď sa teraz k presvedčeným “antirúškarom” od Kotlebu pridá podstatná časť Sulíkovými bludmi oklamaných ľudí, nakoniec nám nič od dnes platné nové ochranné opatrenia nepomôžu ... a v panike za pár týždňov budeme musieť zatvárať úplne všetko a miesto pár týždňového strádania bude trpieť celé Slovensko mesiace," dodal premiér v statuse. 

 

Dodal, že sa obáva devastačných následkov bludov šírených stranou SaS na ochotu ľudí zomknúť sa a spoločne zabrať voči "nášmu skutočnému nepriateľovi"

 

Prečítajte si viac: Najviac Slovákov verí prezidentke Čaputovej, naopak dôvera v Matoviča sa prepadáva

 

Vicepremiér vyzval ľudí k dodržiavaniu opatrení

Sulíka mrzí, že predseda vlády odignoroval jeho opakované návrhy z leta týkajúce sa hraníc tak, "že do vnútrozemia smie len ten, kto má negatívny test, ten, kto si spraví test na hranici, pendler alebo vodič nákladného auta".

 

Šéf SaS zároveň žiada ľudí, aby nosili rúška, dezinfikovali si ruky, dodržiavali odstupy a ak to nie je nutné, aby sa nezhromažďovali. "Fakt to nestojí za to. Všetko ostatné nech ide teraz bokom," prízvukoval Sulík.

 

Súvisiaci článok: Matovič vyzval Sulíka, aby nešíril bludy hodné Mariána Kotlebu. Spor medzi koaličnými partnermi graduje

 

Spor pre prijímanie plosných opatrení

Konflikt v koalícii vznikol po tom, čo Sulík nesúhlasil s návrhmi pandemickej komisie vlády o plošnom zatváraní reštaurácií či fitnescentier a v nedeľu (11. októbra) odišiel z rokovania ústredného krízového štábu. Skritizoval nedostatok dát, na základe ktorých sa majú prijímať prísne opatrenia. Premiér označil jeho správanie za mimoriadne nezodpovedné a neľudské.

 

img

 

Matovič vo štvrtok odcestoval na samit Európskej rady do Bruselu, pričom zo sebou nezobral štátneho tajomníka rezortu diplomacie Martina Klusa (SaS), ktorý ho zvykol sprevádzať na takýchto rokovaniach.

 

Robil mu tzv. sherpu, teda hlavného koordinátora európskych tém"Sú to hlavní koordinátori EÚ tém pre danú vládu a spravidla vedia o agende EÚ viac ako ktorýkoľvek iný smrteľník v danej krajine," napísal na sociálnej sieti s tým, že sherpovia sprevádzajú premiéra úskaliami EÚ tém.

 

Mohlo by vás zaujímať: Richard Sulík odmieta plošné zatváranie prevádzok, na vláde bude presadzovať lokálne opatrenia

 

Premiér sa vyjadril, že nemá najmenší dôvod "byť nadmieru ústretový voči SaS a jej predstaviteľom", kým nevyzvú ľudí, aby dodržiavali opatrenia.

 

"Sú to hlavní koordinátori EÚ tém pre danú vládu a spravidla vedia o agende EÚ viac ako ktorýkoľvek iný smrteľník v danej krajine," reagoval šéf parlamentného európskeho výboru Tomáš Valášek (Za ľudí).

 

img

 

"Alebo nesprevádzajú, ako tomu bude dnes v slovenskej delegácii," dodal Valášek. Samotná SaS upozornila, že prepájať napätie v koalícii s európskou agendou nie je vhodné.

 

"O to viac, že štátny tajomník Martin Klus ako náš zástupca v Rade pre všeobecné záležitosti, ktorá samit pripravuje, a sherpa má v tejto súvislosti odbornú, a nie politickú rolu. Navyše, podľa kompetenčného zákona je za koordináciu európskych politík zodpovedné Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR," tlmočil postoj liberálov hovorca Sas Ondrej Šprlák.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona