Matovič vyzval Sulíka, aby nešíril bludy hodné Mariána Kotlebu. Spor medzi koaličnými partnermi graduje

NETKY.SK • 12 Október 2020, 20:35 • 2 min
Matovič vyzval Sulíka, aby nešíril bludy hodné Mariána Kotlebu. Spor medzi koaličnými partnermi graduje

BRATISLAVA - Premiér Igor Matovič (OĽaNO) si nezoberie na zodpovednosť rozpad vládnej koalície pre rozdielne názory s podpredsedom vlády a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) na sprísnenie epidemiologických opatrení.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Premiér sa na tlačovej konferencii vyjadril, že ak sa bude epidemiologická situácia na Slovensku pre nerešpektovanie nových opatrení zhoršovať, od Sulíka by očakával, že vládu dobrovoľne opustí. 

 

img

 

Epidemiologická situácia sa výrazne zhoršuje
„Niekedy si nevyberáte partnerov a v tomto prípade musíme byť zodpovední,“ povedal Matovič s tým, že Sulíkova Sloboda a Solidarita (SaS) je koaličným partnerom.

 

img

 

"Kamarátstvo skončilo, ale zodpovednosť ide ďalej," komentoval premiér. Odmietol Sulíkove slová o "tliachaninách", ktoré sa mali týkať rokovania odborníkov.

 

Premiér sa ospravedlnil za Sulíkove výroky všetkým členom pandemickej komisie a ÚKŠ. Dúfa, že Sulík vyvodí v prípade zhoršenia situácie spôsobenej novým koronavírusom osobnú zodpovednosť a nastaví sám sebe zrkadlo.

 

Matovič zdôraznil, že Ústredný krízový štáb v nedeľu prijímal najťažšie rozhodnutia v krajine za posledných 70 rokov a práve v takejto situácii sa podľa Matoviča ukázalo, komu ide o Slovensko a komu o politikárčenie.

 

 "Nemôžeme z každého rozdielového názoru robiť krízu. Uvidíme, ako sa to bude ďalej vyvíjať. Mojou úlohou je dožadovať sa rozhodnutí na základe faktov," poznamenal Sulík. 

 

Šéf hospodárstva tvrdí, že vláda premárnila leto. Je toho názoru, že počas leta, keď bolo málo nakazených, sa mali sprísniť kontroly na hraniciach, pretože bolo jasné, že druhá vlna pandémie príde na Slovensko zo zahraničia.

 

 

Vicepremiér podľa premiéra "šíri bludy" a "žije vo svojom svete". "Skúsme sa spamätať a nešírme bludy hodné Mariana Kotlebu," uviedol Matovič.

 

Dáta, ako sa šíri nový koronavírus, napríklad v reštauráciách, podľa neho boli dostupné, ale nie sú podstatné. Premiér očakáva, že Slovensko by sa do dvoch týždňov mohlo dostať na kapacitu testovania 15-tisíc ľudí denne

 

Sulík opustil zasadnutie ÚKŠ
Richard Sulík v nedeľu (11. októbra) predčasne opustil zasadanie Ústredného krízového štábu (ÚKŠ). Svoj odchod zdôvodnil tým, že pandemická komisia nemá k dispozícii základné údaje o tom, kde sa nakazili ľudia pozitívne testovaní na prítomnosť koronavírusu. Avšak aj napriek tomu chce zavádzať celoplošné rozhodnutia a zatvárať prevádzky, čo spomalí ekonomiku.

 

 

 

Po odchode z rokovania uviedol, že: "Nevieme, koľko ľudí sa nakazilo v reštauráciách či fitnesscentrách, a už vôbec nie v divadle. Zatvorenie ich zloží na kolená a dnes na krízovom štábe som zásadne proti takýmto krokom. Áno, chráňme sa, nosme rúška, buďme zodpovední. Ale nezlikvidujme si ekonomiku, toto by už rozdýchala ťažko."

 

Prečítajte si viac: REPORTÁŽ Vláda tvrdí, že na druhú vlnu pandémie sme pripravení a koaličná kríza nehrozí

 

Slovná prestrelka na Facebooku

Sulíkov odchod z rokovania krízového štábu rozmrzelo premiéra natoľko, že Sulíkovi adresoval tvrdý odkaz prostredníctvom sociálnej siete. 

 

„Sú ľudia, ktorí sa aj v mimoriadne ťažkej situácii nevedia správať ako zodpovední politici. A veľmi ma to mrzí. Hoci majú povinnosť byť na Ústrednom krízovom štábe, prídu tam na chvíľu, nevypočujú si argumenty … v pohode si odídu na obedík, hoci koniec zasadnutia najdôležitejšieho krízového štábu je v nedohľadne … a idú sa opäť hrať na pekných pred médiá ako počas prvej vlny," napísal Matovič vo svojom statuse.

 

 

Zároveň mu vytkol, že pred záchranou ľudských životov uprednostňuje rast svojich preferencií, pretože chce byť pred občanmi za toho "dobrého"

 

Čo Sulíka nenechalo chladným a vo svojom statuse mu odpísal: "Igor, pandemická komisia, ktorá nemá základne dáta o tom, koľkí sa kde nakazili, len strieľa od pása a presne tomu tie dnešné tliachaniny zodpovedali," okomentoval premiérov status Sulík. 

 

Kritika zo strany koaličných partnerov

Sulíkov predčasný odchod okrem Milana Krajniaka (Sme rodina) a Matoviča skritizovali aj Jaroslav Naď (OĽaNO), Veronika Remišová a Juraj Šeliga (obaja Za ľudí).

 

„Odchádzať počas rokovania a ísť víkendovať je absolútne neúctivé voči krajine a ľuďom, ktorí sa ocitli v mimoriadne ťažkej situácii," skritizovala Remišová konanie Sulíka. Tiež dodala, že vláda rozhoduje o kľúčových veciach pre ľudí. „Ak má niekto záujem pomáhať, neodíde od stola. Veci sa presadzujú na rokovaniach, nie na sociálnych sieťach," dodala v statuse na sociálnej sieti viceprepremiérka Remišová. 

 

Prečítajte si viac: Na Slovensku bude od utorka platiť zákaz zhromažďovania sa viac ako 6 ľudí

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies