Spoplatnené cesty priniesli vlani Česku 6,57 miliardy Kč

NETKY.SK • 3 Január 2011, 09:25 • 2 min
Spoplatnené cesty priniesli vlani Česku 6,57 miliardy Kč

Spoplatnené cesty priniesli vlani Česku 6,57 miliardy Kč

slovakia

left justify in out

img

Automobiloví dopravcovia zaplatili vlani za využívanie spoplatnených českých ciest 6,57 miliardy Kč (262,16 milióna eur). Suma medziročne vzrástla o 18,5 %. Najvyšší mesačný výber mýta - 623 miliónov Kč sa dosiahol v novembri.
      Mýto v Česku sa zvýšilo od 1. januára 2011 o 25 % a malo by priniesť v tomto roku 7,1 miliardy a v roku 2012 9,1 miliardy Kč.
      Podľa ministra dopravy Víta Bártu kilometer jazdy kamióna po diaľnici bude stáť 5 Kč. Prezident združenia Česmad Bohemia Vladimír Starosta uviedol, že zvýšenie poplatkov sa nevyhnutne prejaví na rastie cien služieb poskytovaných zákazníkom. Poukázal na to, že mýtne za cestu kamiónom z Rozvadova do Břeclavi dosiahne v novom roku 2142 Kč, kým vlani sa platilo 1714 Kč.
      Minister tvrdí, že zvýšené mýtne poplatky vytvárajú vhodné podmienky pre nákladnú železničnú dopravu. Tento rok poplatky za využívanie železničnej siete znížili.
      Zvýšenie sadzieb na cestách sa však nevzťahuje na vozidlá, ktoré spĺňajú emisnú normu Euro 5. Pre ne české ministerstvo dopravy vytvorilo novú skupinu sadzieb.
      Poplatky v Česku sa vyberajú na 1300 kilometroch diaľnic, rýchlostných ciest a ciest prvej triedy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies