Spomedzi úrazov deti sú najčastejšie porania hlavy a zlomeniny končatín

NETKY.SK • 13 Júl 2013, 17:17 • 2 min
Spomedzi úrazov deti sú najčastejšie porania hlavy a zlomeniny končatín

BRATISLAVA - Na pohotovosti v bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) ošetria mesačne pre úrazy stovky detí, ďalšie stovky musia hospitalizovať. Najčastejšie privádzajú deti do nemocnice úrazy hlavy.

slovakia

left justify in out

"Otras mozgu je nutné hospitalizovať, pretože počiatočné štádiá môžu byť rovnaké a prekryť vyvíjajúce sa mozgovo-lebečné krvácanie, ktoré môže mať až fatálne následky. Ak nie je včas podchytené, môže skončiť úmrtím pacienta," upozornil primár Kliniky detskej chirurgieĽubomír Sýkora. Vysvetlil, že úraz hlavy s príznakmi otrasu mozgu musí byť sledovaný minimálne 48 hodín.


Úrazy hlavy u menších detí sa podľa skúseností lekárov často stávajú v dôsledku nepozornosti rodičov. Ide napríklad o pády z prebaľovacích stolov u dojčiat, ktoré sú neraz spojené s prasklinami lebky. Tieto zlomeniny väčšinou nie sú závažné ani prognosticky, ani z hľadiska liečby, ale ich počet narastá.

Najčastejšie zlomeniny sú zlomeniny predlaktia

Na prvom mieste spomedzi zlomenín sú tak v detskom, ako aj v dospelom veku zlomeniny predlaktia. V detskom veku sú najčastejšie, lebo vyplývajú z prirodzeného obranného mechanizmu dieťaťa, ktoré pri páde vystrie pred seba ruky. "Pri mechanizme pádu na dlaň sa často zlomí dolná časť predlaktia tesne nad zápästím. Našťastie, nerobia problémy z hľadiska liečby, väčšinou stačí správne napravenie v celkovej anestézii, doliečenie býva komfortné a trvá zhruba štyri až päť týždňov," priblížil primár Sýkora.

Väčšie problémy robia zlomeniny v strednej časti predlaktia. Nevyskytujú sa veľmi často, ale sú poznačené spomaleným hojením. Pribúda tiež zlomenín stehnovej kosti, ktoré dieťa dlhodobo pripútajú na lôžko. Liečba je dlhodobo náročná a môže trvať mesiace. V poslednom čase narastá počet úrazov po páde z koňa, ktorého dôsledkom bývajú práve zlomeniny stehnovej kosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies