Spoluzakladateľ Apple Steve Jobs prenášal svoje vízie do reality

NETKY.SK • 4 Október 2016, 09:57 • 2 min
Spoluzakladateľ Apple Steve Jobs prenášal svoje vízie do reality

Palo Alto/Bratislava - Len málo osobností dokázalo toľko svojich vízií preniesť do reality a výrazne ovplyvniť milióny životov ľudí ako spoluzakladateľ americkej technologickej spoločnosti Apple Computer Steve Jobs. V stredu 5. októbra uplynie päť rokov od jeho úmrtia.

slovakia

left justify in out

Steve Jobs sa narodil 24. februára 1955 v americkom San Franciscu. Mal jeden týždeň, keď sa dostal k adoptívnym rodičom, jeho biologická matka nebola vydatá. Počas strednej školy absolvoval lekcie pre študentov v spoločnosti Hewlett Packard Company v Palo Alto. Tu sa zoznámil so Stevom Wozniakom, s ktorým neskôr navštevoval Homebrew Computer Club. Začal pracovať v spoločnosti Atari pri tvorbe počítačových hier.

 

Spoločnosť Apple Computer založili Steve Jobs so Stevom Wozniakom v roku 1976, päť rokov predtým, ako IBM uviedla na trh prvý osobný počítač. Prvým produktom novej spoločnosti bola počítačová sada. Keď ich Apple I. začal predávať, bol to jediný osobný počítač, ktorý mal plne zostavenú základnú dosku a dal sa použiť rovno po vyložení z krabice, stačilo pripojiť monitor a klávesnicu. V roku 1977 predstavili mikropočítač Apple II. V roku 1984 prišli s Macintoshom, prvým komerčne úspešným počítačom s grafickým používateľským rozhraním.

Vnútorný boj o moc vo firme prinútil Jobsa opustiť Apple Computer. Vrátil sa do firmy v roku 1996, keď Apple Computer prebrala firmu NeXT. Jobs opäť prevzal vedenie v spoločnosti a zaznamenával jeden úspech za druhým.

 

V novembri 2007 označil Jobsa magazín Fortune za najvplyvnejšiu osobnosť vo svete podnikania. Podľa magazínu práve Jobs prevrátil naruby podnikanie minimálne v piatich oblastiach: počítače, Hollywood, hudobná produkcia, predaj a mobilné telefóny. V decembri 2008 sa Steve Jobs vytratil z očí verejnosti, neohlásene však vystúpil počas špeciálneho podujatia firmy zameraného na predstavenie noviniek produktovej línie prehrávačov iPod v septembri 2009. V apríli 2010 sa ocitol v rebríčku najvplyvnejších ľudí na svete amerického časopisu Time už piatykrát. V auguste 2011 rezignoval na svoju funkciu hlavného výkonného riaditeľa spoločnosti Apple Computer.

Vynaliezavý inovátor Steve Jobs zomrel na rakovinu pankreasu 5. októbra 2011 v Palo Alto v USA (Kalifornia).

 

Spoluzakladateľ firmy Apple bol ženatý od roku 1991, s manželkou mal tri deti. Jeho prvý potomok z iného vzťahu sa narodil v roku 1978.

Prestížne hudobné ocenenie Grammy udelili in memoriam Stevovi Jobsovi v roku 2011. V zdôvodnení americkej Národnej akadémie nahrávacích umení a vied (NARAS) sa píše, že Jobsove nápady, napríklad iPod, ale aj internetový hudobný dom iTunes, zmenili hudobný svet a znamenali revolúciu v šírení piesní.

 

V decembri 2011 vydražili na aukcii v americkom New Yorku zakladajúcu zmluvu známej technologickej spoločnosti Apple z roku 1976 za 1,59 miliónov dolárov (1,2 milióna eur). Dokument, ktorý podpísali Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne, vyniesol viac ako desaťnásobok pôvodne odhadovanej ceny, uviedol aukčný dom Sotheby's.

Zaujímavosti o ikone úspechu novodobej technologickej éry a jeho fenomenálnej spoločnosti Apple priniesla kniha aj film s názvom STEVE JOBS.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies