Spoluprácu s IAAF prerušil syn jej prezidenta

NETKY.SK • 11 December 2014, 16:48 • 2 min
Spoluprácu s IAAF prerušil syn jej prezidenta

MONACO - V súvislosti so škandálnom v ruskej atletike okolo údajne inštitucionálne krytých podvodov dočasne prerušil spoluprácu s Medzinárodnou asociáciou atletických federácií (IAAF) syn prezidenta tejto organizácie Papa Massata Diack, ktorý vystupoval ako marketingový poradca IAAF.

slovakia

left justify in out

Všetko začala nemecká televízia ARD, ktorá pred týždňom okrem iného referovala, že víťazka Chicagského maratónu 2009 - 2011 a Londýnskeho maratónu 2010 Lilia Šobuchovová zaplatila Ruská atletická federácia RusAthletics 450 000 eur za ututlanie pozitívneho dopingového nálezu. Keď ju tento rok v apríli predsa suspendovali na dva roky za nezrovnalosti v hodnotách hemoglobínu v biologickom pase, dostala refundáciu 300 000 eur. Singapurskú spoločnosť, cez ktorú peniaze išli, údajne vlastní obchodný partner Papu Massatu Diacka, syna prezidenta IAAF Lamina Diacka. 

 

Do hry vstúpila už aj Svetová antidopingová agentúra (WADA). Tá začala vyšetrovanie, ktorému vraj predchádzalo "starostlivé štúdium série dokumentov odvysielaných v uplynulých týždňoch nemeckou televíznou stanicou ARD". V programe zazneli obvinenia, že v ruskom športe, predovšetkým však v atletike, existuje štátnymi orgánmi riadená sieť, ktorá zachytáva a kamufluje pozitívne nálezy úspešných športovcov. Do kauzy je zapletená RusAthletics, Ruská antidopingová agentúra (RUSADA) a moskovské laboratórium s akreditáciou WADA. Vo štvrtok z postup pokladníka IAAF odstúpil prezident RusAthletics Valentin Balachničev. Obvinenia podložené výpoveďami viacerých ruských športovcov s dopingovou minulosťou preveruje aj etická komisia IAAF. 

Balachničev už skôr označil obvinenia za "kopu lží a neférovú záležitosť, provokáciu útočiacu na ruský šport" a pohrozil žalobou na ARD. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies