Spolupráca USA a Číny je kľúčová pre ekonomickú stabilitu vo svete

NETKY.SK • 18 August 2011, 15:34 • 2 min
Spolupráca USA a Číny je kľúčová pre ekonomickú stabilitu vo svete

Spolupráca USA a Číny je kľúčová pre ekonomickú stabilitu vo svete

slovakia

left justify in out

img

Celosvetová ekonomická stabilita závisí z veľkej časti na spolupráci medzi Spojenými štátmi a Čínou, uviedol americký viceprezident Joe Biden na stretnutí s čínskym viceprezidentom Si Ťin-pchingom.
      "Domnievam sa, že zo strany Spojených štátov neexistuje dôležitejší vzťah, ktorý potrebujeme vytvoriť, než je blízky vzťah s Čínou," vyhlásil Biden na štvrtkových rozhovoroch v Pekingu, ktorých cieľom bolo budovať dôveru, ako aj bližšie spoznať predpokladaného budúceho čínskeho prezidenta.
      Čínske oficiálne médiá pred päťdňovou návštevou Bidena, ktorá sa začala v stredu, naznačili, že Peking - i znepokojená čínska verejnosť - bude žiadať ubezpečenie, že obrovské čínske investície do amerických dlhopisov sú v bezpečí. Ďalšou témou, ktorá zaujíma čínskych predstaviteľov, je možný ďalší predaj vojenskej techniky Taiwanu.
      "Tiež si myslím, že za nových podmienok majú Čína a Spojené štáty čoraz širšie spoločné záujmy a že by sme mali prevziať viac dôležitých úloh," povedal Si Bidenovi.
      Analytici odhadujú, že Čína vložila približne dve tretiny zo svojich devízových rezerv, ktoré sú v objeme 3,2 bilióna dolárov (2,21 bil. eur) najväčšie na svete, do dolárových dlhopisov a je tak najväčším zahraničným veriteľom USA.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona