Spolupráca medzi SR a ČR v oblasti obrany sa má prehĺbiť

NETKY.SK • 11 September 2013, 15:39 • 2 min
Spolupráca medzi SR a ČR v oblasti obrany sa má prehĺbiť

BRATISLAVA - Slovenská a Česká republika by mali užšie spolupracovať v oblasti obrany. Ide najmä o oblasti obranného plánovania, vojenského vzdelávania, vyzbrojovania, logistiky, vojenského zdravotníctva a o oblasť vojenských operácií. Vyplýva to z návrhu na uzavretie dohody o rozvoji spolupráce v oblasti obrany, ktorú na dnešnom zasadnutí schválila vláda.

slovakia

left justify in out

"Cieľom dohody je predovšetkým zefektívnenie a rozpracovanie konkrétnych zámerov spolupráce v oblasti obrany, a to s dôrazom aj na podporu spolupráce právnických osôb v zriaďovateľskej alebo zakladateľskej pôsobnosti MO SR alebo MO ČR," uvádza sa v dôvodovej správe. V oblasti obranného plánovania chcú obe krajiny napríklad uskutočňovať konzultácie pred mnohonárodnými rokovaniami v NATO a EÚ. V oblasti vojenského vzdelávania chcú napríklad spolupracovať na zvýšení úrovne výučby cudzích jazykov, v oblasti vyzbrojovania zas na koordinácii pri obstarávaní vojenského materiálu a služieb. V oblasti vojenského zdravotníctva pôjde napríklad o spoločné pôsobenie v zdravotníckych jednotkách.

Podpora oboch krajín by sa mala dotýkať aj spolupráce vojenských podnikov. Tá bude spočívať najmä vo výskume, výmene skúseností a informácií, zabezpečovaní opráv, údržby a úprav vojenského materiálu, poskytovaní výcviku súvisiaceho s vojenským materiálom, realizácii spoločných investičných projektov. Dohoda je iba rámcový dokument, ktorého vykonávanie si bude vyžadovať uzatvorenie ďalších osobitných zmluvných dokumentov.

Dôvodom vzniku dohody je podľa ministra obrany Martina Glváča najmä odstránenie legislatívnych problémov na českej strane. "Na českej strane by boli legislatívne problémy, keď by svoje systémy chceli dať opraviť u nás, takouto medzivládnou dohodou to bude umožnené," uviedol šéf rezortu obrany. Ako dodal, na základe tejto rámcovej zmluvy napríklad bude môcť vojenský podnik LOT Trenčín dostávať zákazky z českej strany.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies