Spoluhráči z FC Kodaň vystúpili proti Kataru, kritizujú otrokárstvo a pracovné podmienky

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 15:11 • 2 min
Spoluhráči z FC Kodaň vystúpili proti Kataru, kritizujú otrokárstvo a pracovné podmienky

KODAŇ - Dvojica spoluhráčov z FC Kodaň William Kvist a Tom Högli si zobrala na mušku katarských organizátorov futbalových majstrovstiev sveta 2022 s dôrazom na podmienky cudzincov pracujúcich na štadiónoch.

slovakia

left justify in out

Dánsky a nórsky reprezentant nakrútili pre Medzinárodnú asociáciu futbalových profesionálov (FIFPro) video, na ktorom pripomenuli podozrenia z kúpeného šampionátu a otvorene hovoria o postavení robotníkov ako o "modernom otrokárstve". Stavovská organizácia takto mieni vyvinúť nátlak na Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA), aby trvala na rešpektovaní ľudských práv v hostiteľskej krajine MS.


"Pracovné podmienky v Katare sú kruté, futbalový svet to nemôže dlhšie tolerovať," povedal 32-ročný obranca Högli.
Prieskum Amnesty International z obdobia od februára do mája minulého roka zistil, že migranti prevažne z Bangladéša, Indie a Nepálu tvoriaci 90 percent 2,5-miliónovej populácie Kataru žijú v špinavých a preplnených príbytkoch, niektorí celé mesiace nevideli mzdu a viacerým skonfiškovali ich cestovné doklady, takže nemôžu opustiť krajinu.

 

Navyše ich zamestnávatelia - sponzori im nevybavili alebo nepredĺžili pracovné povolenia, takže ich vystavili povinnosti platiť pokuty, v niektorých prípadoch im hrozí väzenie. Každý jeden spovedaný uviedol, že sa zadlžil, aby mohol uhradiť poplatok za sprostredkovanie práce vo výške od 500 do 4300 amerických dolárov.

 

Katarské zákony pritom dlhy zakazujú. Zamestnávatelia im navyše platia menej, ako im agenti pred odchodom do zahraničia sľubovali. Vyskytli sa aj mzdy pod 200 USD mesačne, z ktorej robotníkom ešte strhávajú zhruba 50 USD za stravu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies