Spolu 200 tímov čaká 345 km dlhý štafetový beh Od Tatier k Dunaju

NETKY.SK • 17 August 2016, 14:35 • 2 min
Spolu 200 tímov čaká 345 km dlhý štafetový beh Od Tatier k Dunaju

BRATISLAVA – V tomto prípade sa nejedná o známy text slovenskej piesne, ale o názov trasy najväčšieho štafetového behu na Slovensku i v strednej Európe „Od Tatier k Dunaju“. Do 4. ročníka unikátneho, non-stop bežeckého podujatia, ktoré sa uskutoční 20.-21. augusta na trase medzi Jasnou v Nízkych Tatrách a nábrežím Dunaja v Bratislave, sa zapojí doteraz rekordných 200 tímov. Organizátori pripravili účastníkom niekoľko aktuálnych noviniek s cieľom zabezpečiť im väčší komfort a podporiť ich kolektívny výkon. Okrem vylepšených, funkčných tričiek budú mať bežci k dispozícií aj viac staníc s občerstvením na ťažšie dostupných miestach trate.

slovakia

left justify in out

 „Trasa behu Od Tatier k Dunaju povedie opäť z 95 % po asfaltových cestách 2. a 3. triedy od nízkotatranských končiarov v Demänovskej doline, cez liptovské dedinky, Banskú Bystricu, povodie rieky Hron, Šaľu, Žitný ostrov a Gabčíkovo až po cieľové Tyršovo nábrežie v Bratislave,“ hovorí Štefan Šogor, hlavný organizátor behu, riaditeľ spoločnosti Top Koncept.

 

Do pretekov Od Tatier k Dunaju sa mali možnosť prihlásiť bežci všeobecne od 18 rokov s možnými výnimkami, bez rozdielu veku, výkonnosti a pohlavia, a to v piatich rôznych kategóriách. Hlavnými sú kategórie 9 až 12-členných tímov, skúsenejší bežci mohli vytvoriť 6-členné tímy v rámci kategórie ultramaratónu. Každý zo spolu 200 zaregistrovaných a potvrdených tímov zastupuje kapitán, ktorý zodpovedá voči organizátorom za členov svojho tímu na trati. Trať tvorí tento rok celkovo 36 úsekov rôznej dĺžky a obťažnosti. Všetky úseky sú v dĺžke 7 až 12 km. Každý tím beží celú vytýčenú trať štafetovým spôsobom tak, že každý úsek beží vždy len jeden člen tímu a ostatní členovia sa presúvajú na ďalšiu odovzdávku štafety autami. V prípade 12-členného tímu odbehne každý člen štafetovým spôsobom 3 úseky. Pri menšom počte členov tímu odbehnú niektorí bežci 4 úseky. Tento rok siahnu na dno svojich síl až 4 sólo bežci v rámci špeciálnej kategórie, ktorí budú štartovať v predstihu, a to už 18. augusta. Títo bežeckí profesionáli pobežia celú trať sami.  

 

Na všetkých členov súťažiacich tímov, ktorí dobehnú 21. augusta približne medzi 13:00 až 20:00 do cieľa na nábreží Dunaja v Bratislave, čaká pamätná medaila a občerstvenie vo forme piva a cestovín. Tri víťazné tímy v každej kategórii si odnesú trofej.

 

Bežci, ktorí po minulé roky podvádzali a organizátori im na to prišli, jednoducho neštartujú. V testovaní bude aj GPS zariadenie, aby sa predišlo takýmto podvodom v budúcnosti.

 

 

Ambasádormi behu sú herečka Gabriela Marcinková Mihalčínová a Gabriel Švajda, popredný vytrvalostný bežec, ktorý pôsobí tento rok ako hlavný poradca behu Od Tatier k Dunaju. Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že športové podujatie, akým je štafetový beh Od Tatier k Dunaju, dokáže povzbudiť telo ale aj ducha, ako žiadne iné. Tešíme sa z obrovského záujmu bežcov všetkých vekových aj výkonnostných kategórií, ktorí s nami zažijú opäť 345 km dobrodružstva naprieč našou krásnou slovenskou prírodou s vôňou lesa a riek, podvečernými mestami a tiež nočnou krajinou zaliatou svitom mesiaca. Všetkým im držíme palce, aby spolu so svojimi priateľmi z tímu, s ktorými sa budú vzájomne podporovať, dorazili úspešne a šťastne do cieľa,“ vyjadruje sa ambasádorka behu Od Tatier k Dunaju Gabriela Marcinková Mihalčínová.

 

Všetky informácie o podujatí sú k dispozícii na webovej stránke www.odtatierkdunaju.sk.

 

O minulom ročníku behu Od Tatier k Dunaju

V roku 2015 sa na štart postavilo 186 tímov a 2 sólo bežci. Spolu sa behu zúčastnilo 2143 ľudí, čo znamená, že beh Od Tatier k Dunaju môže niesť hrdo prívlastok „najväčší štafetový beh na Slovensku“. Bežci zabehli spolu takmer 6 750 individuálnych behov - každý po približne 10 km. Všetci účastníci spoločne odbehli približne 65 000 km, čo znamená, že keby bol beh Od Tatier k Dunaju jedna veľká štafeta, bežci obehnú rovník okolo celej zemegule 1,5-krát. Najrýchlejší tím zabehol trať za 23 hod 01 min a 24 sec. Organizátori rozdali bežcom spolu 2 400 tričiek, 2 200 medailí a 163 trofejí. Organizačný štáb počas behu tvorilo približne 130 organizátorov a 25 dobrovoľníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies