Spoločným kandidátom na generálneho prokurátora je Jozef Čentéš

NETKY.SK • 23 November 2010, 08:07 • 2 min
Spoločným kandidátom na generálneho prokurátora je Jozef Čentéš

Spoločným kandidátom na generálneho prokurátora je Jozef Čentéš

slovakia

left justify in out

img

Spoločným kandidátom vládnych strán na post generálneho prokurátora je Jozef Čentéš. Zástupcovia SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd sa na tom dohodli na dnešnom zasadnutí Koaličnej rady.
Práve dnes uplynul termín, do ktorého môžu poslanci NR SR predkladať nominácie na tento post. Okrem Čentéša je opäť v hre aj súčasný generálny prokurátor Dobroslav Trnka, ktorého rovnako ako v prvej voľbe navrhol Mojmír Mamojka (Smer-SD).
Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) uistila, že výsledné meno je zhodou všetkých koaličných strán, pričom návrh na Čentéšovu kandidatúru podajú predsedovia jednotlivých poslaneckých klubov. Zároveň povedala, že žiadny písomný záväzok koaličných poslancov, že v tajnej voľbe za Čentéša zahlasujú, nie je potrebný. "Je to jasná dohoda po vypočutí si uchádzačov o tento post," podotkla. Podpismi sa pred minulou voľbou istili poslanci SaS, KDH a Mosta-Híd, ktorí podporovali Evu Mišíkovú.
Na otázku, ktorej strany bol Čentéš nominantom, Radičová odvetila, že vládnej koalície. "Vážne. Tie mená, ktoré odznievali pre toto kolo voľby, boli návrhy expertov, neboli to politické nominácie. Hľadali sme človeka bezúhonného, ktorý má odborné postavenie. To, že pán Čentéš to spĺňa, dokazuje aj to, že bol nedávno vymenovaný do Legislatívnej rady vlády," vysvetlila.
Šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský na margo dlhých rokovaní o spoločnom koaličnom nominantovi povedal, že diskusie neboli ľahké, o čom podľa neho svedčí aj dnešné prerušenie dopoludňajšej Koaličnej rady. "Som presvedčený, že tento návrh je dobrým kompromisom," vyhlásil.
Predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd László Solymos si veľmi váži, že koalícia dospela k dohode a zároveň sľúbil, že celý klub  Mosta-Híd bude hlasovať jednotne za Čentéša. Súhlas s týmto nominantom vyjadril aj šéf zákonodarcov SaS Jozef Kollár. Potvrdil, že poslanci tejto strany si Čentéša vypočuli a celý klub súhlasil. Radosť z dohody deklaroval aj predseda klubu SDKÚ-DS Jozef Mikuš.
Premiérka podotkla, že Čentéš pôsobí ako prokurátor od roku 1992. Pracoval na obvodnej prokuratúre v Bratislave, ako bankový expert v Istrobanke či ako prokurátor generálnej prokuratúry. "Má množstvo aktivít a ocenení," povedala šéfka exekutívy.
Kto bude novým šéfom prokurátorov, rozhodnú poslanci v tajnej voľbe 2. decembra. Na zvolenie musí kandidát získať nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov. Trnkovi skončí funkčné obdobie začiatkom februára 2011.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona