Spoločnosť BP začala kľúčové testovanie nového uzáveru na poškodenom vrte

NETKY.SK • 15 Júl 2010, 12:00 • 2 min
Spoločnosť BP začala kľúčové testovanie nového uzáveru na poškodenom vrte

Spoločnosť BP začala kľúčové testovanie nového uzáveru na poškodenom vrte

slovakia

left justify in out

img

Ropný gigant BP začal v stredu veľmi dôležité testovanie nového uzáveru na svojom poškodenom vrte v Mexickom zálive. Test by mohol viesť k zastaveniu obrovského úniku ropy, ktorá už od apríla znečisťuje oceán aj americké pobrežie.
      Podľa viceprezidenta spoločnosti BP pre výskum a výrobu Kenta Wellsa podmorské roboty pracujúce 1,6 kilometra pod hladinou už začali zatvárať sériu troch ventilov na novom uzatváracom zariadení, ktoré umiestnili na poškodený vrt v pondelok.
      Testy na novom zariadení môžu trvať 48 hodín a určia, či sa nový uzáver utesní úplne - ešte pred trvalým uzatvorením poškodeného vrtu v auguste prostredníctvom pomocného vrtu. Druhou možnosťou je, že sa nový uzáver po teste znovu otvorí a prúdiacu ropu budú odčerpávať a zachytávať plavidlá na hladine.
      BP začala proces testovania nového uzáveru po tom, čo jej ho schválila americká vláda. Tá najprv plán na 24 hodín odložila pre obavy, že test by mohol nenapraviteľne poškodiť vrt a ešte viac sťažiť jeho trvalé uzatvorenie. Podrobnejšia analýza však obavy vyvrátila.
      Ropná katastrofa znečistila stovky kilometrov amerického pobrežia Mexického zálivu, spôsobila zatvorenie približne tretiny tamojších rybárskych oblastí, spoločnosť BP musela vyčleniť miliardy dolárov na vyčistenie pobrežia a prezident USA Barack Obama bol nútený dočasne zastaviť vrtné práce v hĺbke oceánov.
      Hnev Američanov nad neschopnosťou zastaviť únik ropy pridal Obamovi ďalšie problémy. Odvádza ho to od jeho cieľov v legislatívnej oblasti a naštrbuje jeho popularitu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona