Spoločnosť BP má ďalších 24 hodín na testy uzáveru vrtu v Mexickom zálive

NETKY.SK • 21 Júl 2010, 07:10 • 2 min
Spoločnosť BP má ďalších 24 hodín na testy uzáveru vrtu v Mexickom zálive

Spoločnosť BP má ďalších 24 hodín na testy uzáveru vrtu v Mexickom zálive

slovakia

left justify in out

Spoločnosť BP dnes dostala ďalších 24 hodín na pokračovanie v testovaní tlaku v uzávere vrtu v Mexickom zálive aj napriek objaveniu piatich malých únikov ropy okolo vrtu.    Vyslúžilý admirál americkej pobrežnej stráže Thad Allen uviedol, že sa zatiaľ nenašlo nič, čo by ohrozovalo integritu uzáveru. K priesaku došlo aj tri kilometre od uzáveru z iného vrtu.
      Podľa americkej vlády sú však nové úniky ropy bezvýznamné a energetický koncern BP by mal pokračovať v plánoch na úplné uzavretie otvoru v morskom dne.
      Od nasadenia nového uzáveru minulý týždeň používajú inžinieri podmorské kamery, monitorujú tlak a kontrolujú seizmické údaje. Chcú tak zistiť, či vrt vydrží, alebo ropa vyrazí novým prúdom, pričom by sa mohlo narušiť morské dno a pohroma ešte zhoršiť.
      Americká vláda a koncern sa nezhodnú v názore na to, že sa BP snaží ponechať uzáver na mieste. Poslúžil by ako obrovský korok vo fľaši, až kým sa nedokončí pomocný vrt, čo definitívne uzavrie poškodený vrt.
      Allen pôvodne hovoril, že by preferoval odčerpávanie ropy k lodiam na hladine, aby sa zredukovala možnosť, že rast tlaku vo vrte môže spôsobiť nový únik. V pondelok trochu ustúpil s tým, že ak sa neobjavia väčšie problémy, uzáver sa otvárať nebude.
      Vrtná súprava Deepwater Horizon vybuchla 20. apríla, o dva dni sa potopila. Odvtedy ropa v podstate stále znečisťuje Mexický záliv, únik zastavili až minulý týždeň. Ide o najväčšiu ropnú katastrofu v dejinách USA. Pri nešťastí zahynulo 11 ľudí.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona