Spoločná agropolitika by mala byť nielen spoločnou, ale aj výhradnou

NETKY.SK • 10 November 2010, 08:19 • 2 min
Spoločná agropolitika by mala byť nielen spoločnou, ale aj výhradnou

Spoločná agropolitika by mala byť nielen spoločnou, ale aj výhradnou

slovakia

left justify in out

img

Zástupcovia agroministerstiev krajín V4, Bulharska a Rumunska dnes podľa slov šéfa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Zsolta Simona v Bratislave rokovali najmä o otázkach reformy Spoločnej poľnohospodárskej politiky a o možnostiach predĺženia nákupu poľnohospodárskej pôdy cudzincami vo svojich krajinách. Po rokovaní podpísali spoločnú deklaráciu.
"Je pre nás základným cieľom, aby spoločná poľnohospodárska politika bola nielen spoločnou, ale výhradnou, bez možnosti doplatkov v prvom pilieri a v limitovanom objeme v ostatných pilieroch," povedal dnes na tlačovej besede po rokovaní Simon.
Vyhlásil, že pre zúčastnené krajiny "je spoločným záujmom, aby spoločná poľnohospodárska politika bola jednoduchá, spravodlivá, trhovo orientovaná a udržateľná".
Za spoločný záujem šéf slovenského agrorezortu označil aj to, aby sa upustilo od historických kritérií a aby sa zaviedli objektívne kritériá pre rozdelenie prostriedkov v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky.
"Chceme predĺžiť možnosť systému jednotnej platby na plochu, chceme zjednodušiť krížovú kontrolu a taktiež zaviesť kontroly dovozov z tretích krajín v závislosti od kvality a výrobných štandardov," spresnil.
Uviedol, že krajiny V4, Rumunsko, Bulharsko chcú, aby sa zmodernizovalo aj riadenie agrotrhu EÚ. "Táto deklarácia je nielen našim spoločným želaním, ale vyjadrením vôle, že nechceme byť len aktérmi, ktorí reagujú na Európsku komisiu (EK). Chceme však aj nastoľovať témy a otázky, ktorými sa má samotná EK zaoberať," zdôraznil Simon.
Informoval zároveň, že Poľská republika má predĺženú lehotu na predaj svojej poľnohospodárskej pôdy do roku 2014. "Maďarská republika požiadala o predĺženie tejto lehoty o ďalšie 3 roky. Česká republika a Slovensko tak ešte neučinili," spresnil.
"Všetky krajiny sme sa dohodli, že je pre nás dôležitá otázka ochrany poľnohospodárskej pôdy. Máme spoločný záujem chrániť pôdu pred špekulatívnym nákupom a zachovávať ju pre vlastných farmárov a pre vlastných občanov," pokračoval.
Každá z krajín, ktorá sa podľa Simona zúčastnila na bratislavskom rokovaní, podporuje snahu Maďarska o predĺženie lehoty na nákup. "Dohodli sme sa aj na tom, že vytvoríme z expertov v rámci našich krajín konzultačné zázemie, aby preštudovali, ako je legislatívne chránená poľnohospodárska pôda v starých členských krajinách.
"Táto skupina expertov navrhne spoločné riešenie, ktoré by sa mohlo uplatňovať pri predaji pôdy cudzincom v našich krajinách tak, aby to zodpovedalo štandardom uplatňovaným v starých členských krajinách EÚ," spresnil.
Podľa Simona je dôležité, aby pri nákupe pôdy "sme ako susediace krajiny mali rovnaké legislatívne zázemie". "Pokiaľ ho nebudeme mať, vytvoríme priestor pre špekulantov a pre špekulatívny nákup poľnohospodárskej pôdy," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies