Spoločný šampionát nie je utópiou

NETKY.SK • 17 Október 2013, 10:48 • 2 min
Spoločný šampionát nie je utópiou

VEĽKÁ MAČA - Silový trojbojári všetkých OPEN federácií pôsobiacich na Slovensku sa stretli na spoločných Majstrovstvách Slovenska družstiev.

slovakia

left justify in out

Silový trojbojári dokázali už tretí rok po sebe dokazujú, že šport môže spájať aj konkurentov. V období rokov 2005 až 2013 vznikli postupne na Slovensku 3 OPEN federácie, ktoré združujú silových trojbojárov. Každá federácia riadi nielen národné šampionáty jednotlivcov, ale je zodpovedná aj za nominácie svojich členov na kontinentálne ale aj svetové šampionáty.

V roku 2011 sa podaril unikátny projekt, kedy sa dve Open federácie dohodli na spolupráci a na spoločnej súťaži. AWPC - Slovakia (Slovenská amatérska federácia silového trojboja) a SAST (Slovenská asociácia silového trojboja) dokázali, že vedia nájsť spoločnú reč a majú spoločný záujem a tým je šport zvaný silový trojboj. Vznikla súťaž družstiev, ktorej cieľom bolo postaviť na súťažné pódium najlepších trojbojárov v jednej súťaži, bez ohľadu na príslušnosť k tej ktorej federácii. Na tejto súťaži, na súťažnom pódiu sa malo rozhodnúť, kto je najlepší na Slovensku. Víťazstvo v prvých dvoch ročníkoch získalo družstvo KSTaK Matej Bardejov.

V sobotu, 12. októbra 2013 napísala spoločná súťaž už svoju tretiu kapitolu. V kultúrnom dome vo Veľkej Mači sa na súťažnom pódiu predstavilo spolu 9 družstiev. Víťazstvo už po tretí raz v rade získalo družstvo KSTaK Matej Bardejov v zložení Jozef Vrábel, Jozef Grega a Marek Biroš. Na druhom mieste a strieborné medaile si vybojovalo družstvo J.P. Stav Herkules Rožňava v zložení Michal Andraščík, Štefan Elek a Ondrej Hudák. Tretie miesto získalo družstvo Sport clubu POHODA Trnava v zložení Rudolf Siska, Sandra Mokrá a Ákos Labát.

Uvoľnená atmosféra, ktorá panovala od začiatku súťaže medzi jednotlivými družstvami vôbec nedávala tušiť, že sa bojuje o každý kilogram o každý získaný bod. Možno práve táto atmosféra sa v konečnom dôsledku premietla do skvelých výkonov, ktoré pretekári predviedli. Aj malé zaváhania sa nakoniec skončili bez zranení a prvotné zdesenie skončilo nakoniec s úsmevom na tvári tak ako dokazuje video "neúspešného" pokusu Tomáša Bugáňa v mŕtvom ťahu.

Väčšina pretekárov štartového poľa si na súťaži vo Veľkej Mači zlepšila svoje súťažné maximá. Za zmienku stoja určite výkony nielen skúsených pretekárov, ale hlavne dorasteneckých a juniorských nádejí tohto ťažkého ale určite atraktívneho športu. Medzi najlepšie výkony treba zaradiť napríklad 320 kilogramov zvládnutých v drepe 18 ročného dorastenca Ákosa Labáta z Trnavy, 340 kilogramový drep Mareka Biroša z Bardejova, alebo 355 kilogramový drep Ondreja Hudáka z Rožňavy. Zahanbiť sa nenechala ani jediná žena v štartovom poli Sandra Mokrá z Trnavy, ktorá drepla 180 kg. V tlaku na lavičke zaujal nielen divákov, ale aj súperov najvyšší výkon súťaže 230 kilogramov, ktoré zvládol Marek Biroš. Mŕtvy ťah je disciplína, ktorá nielen uzatvára súťaž v silovom trojboji, ale v súťaži družstiev veľakrát rozhoduje o konečnom poradí. Svojimi výkonmi určite prispeli k dobrému umiestneniu svojich družstiev aj pretekári, ktorí sa môžu pochváliť najlepšími "mrtvákmi" súťaže. 285 kilogramov zdvihol dorastenec Ákos Labát, ale aj junior Milan Husár z Lučenca. Jediný pretekár, ktorý sa dostal cez 300 kilogramov bol Ondrej Hudák z Rožňavy, ktorý si zapísal do výsledkovej listiny úspešný pokus na hmotnosti 305 kg.  

 

Kompletné výsledky majstrovstiev Slovenska môžete nájsť na web stránke AWPC - Slovakia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies