Spoločný priemyselný park v Severnej Kórei po piatich mesiacoch opäť otvorili

NETKY.SK • 16 September 2013, 07:07 • 2 min
Spoločný priemyselný park v Severnej Kórei po piatich mesiacoch opäť otvorili

SOUL/KESONG - Po vyše piatich mesiacoch sa dnes opäť otvorili brány priemyselnej zóny Kesong ležiacej na území Severnej Kórey, ktorú komunistická krajina prevádzkuje spoločne a Južnou Kóreou. Informovala o tom juhokórejská agentúra Jonhap.

slovakia

left justify in out

Spravodajkyňa britskej televízie BBC Lucy Williamsonová uviedla, že dlhý rad nákladných a osobných automobilov sa začal presúvať cez severokórejskú hranicu presne o 08.00 h miestneho času (01.00 h SELČ). Podľa juhokórejského ministerstva pre zjednotenie plánuje viac ako polovica zo 123 firiem pôsobiacich v priemyselnej zóne Kesong začať skúšobnú prevádzku. Do areálu sa vráti okolo 820 juhokórejských manažérov a pracovníkov, ktorí budú dohliadať na obnovenie výroby, pričom približne 400 ich tam aj prenocuje.

Dohoda o znovuotvorení Kesongu, ležiaceho desať kilometrov severne od hraníc, obsahuje ustanovenia, ktoré uľahčia Juhokórejčanom prístup do komplexu. Päťbodová dohoda otvára komplex zahraničným investorom a sťažuje KĽDR jej opätovné jednostranné zatvorenie. Juhokórejské firmy budú po zvyšok roka oslobodené od daní, aby vyrovnali straty vzniknuté päťmesačným zastavením výroby. Obe strany sa obnovení výroby dohodli minulý utorok. Rozhovory však stále pokračujú a týkajú sa okrem iného problematiky práv Juhokórejčanov, ktorí tam pracujú, ako aj ako používania internetu a mobilných telefónov. Zóna Kesong zamestnáva aj okolo 53.000 Severokórejčanov. Je to posledný fungujúci spoločný projekt oboch Kóreí, ktoré sú od skončenia vojny z rokov 1950-53 technicky stále vo vojnovom stave, zároveň predstavuje kľúčový zdroj príjmov pre režim v Pchjongjangu.

Výrobu v priemyselnom parku prerušili 9. apríla po eskalácii napätia, ktoré vo februári vyvolal tretí jadrový test Pchjongjangu. KĽDR vtedy bez dohody s južným susedom stiahla z areálu všetkých svojich pracovníkov a zakázala juhokórejským firmám prevážať zásoby cez prísne stráženú hranicu. Pchjongjang tento krok zdôvodnil politickými a vojenskými provokáciami zo strany Soulu a požadoval ukončenie jeho spoločných manévrov so Spojenými štátmi. Juhokórejská vláda zase trvala na zárukách, že opäť nedôjde k jednostrannému zastaveniu produkcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies