Spoločnosti Alpine Oil & Gas schválili žiadosť o predĺženie licencií na prieskum

NETKY.SK • 3 August 2016, 13:25 • 2 min
Spoločnosti Alpine Oil & Gas schválili žiadosť o predĺženie licencií na prieskum

SVIDNÍK - Žiadosť o predĺženie licencií spoločnosti Alpine Oil & Gas na prieskum v územiach Svidník, Medzilaborce a Snina o päť rokov Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR schválilo. Rozhodnutia o jednotlivých licenciách už boli formálne vydané.

slovakia

left justify in out

"Spoločnosť plánuje tri prieskumné vrty, ktoré majú overiť prítomnosť ropy a zemného plynu v skúmanej oblasti," informuje spoločnosť s tým, že práce na každom vrte by mali trvať približne dva mesiace.

 

Ako TASR informovala hovorkyňa MŽP SR Petra Stano Maťašovská, spoločnosť získala prvýkrát povolenie na prieskum ložísk ropy a horľavého zemného plynu v tejto lokalite pred desiatimi rokmi. „Súčasné povolenie ministerstva na vykonanie geologického prieskumu na obdobie piatich rokov sa v ničom neodlišuje od toho z roku 2006,“ dodala.

 

Vŕtanie troch overovacích vrtov by malo zavŕšiť takmer desaťročný prieskum, v ktorom bolo v rámci licencií zahrnuté meranie, spracovanie a vyhodnotenie približne 800 kilometrov profilov moderných seizmických 2D dát. "Okrem toho boli na skúmanom území realizované aj gravimetrické a elektromagnetické merania," vysvetľuje spoločnosť s tým, že všetky merania boli vykonané v súlade s príslušnými predpismi. Spoločnosť tvrdí, že pri prieskumnom vŕtaní použije technológiu rotačného vŕtania.

 

V súčasnosti je na Slovensku podľa informácií MŽP SR vyše 80 prieskumných území a ani v jednom prípade sa nevyžadovalo posúdenie vplyvov na životné prostredie. „Súčasná právna úprava posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) ako aj príslušných smerníc sa totiž nevzťahuje na činnosti vykonávané podľa geologického zákona, teda na prieskum,“ vysvetlila Stano Maťašovská. Zároveň upozornila, že v prípade záujmu o ťažbu musí organizácia postupovať v zmysle banského zákona, ktorý je úplne iným procesom patriacim do kompetencie Ministerstva hospodárstva SR.

 

Alpine Oil & Gas je americká spoločnosť zaoberajúca sa prieskumom a rozvojom ťažby konvenčných rezerv ropy a zemného plynu na Slovensku. Spoločnosť a jej partneri, JKX plc a Romgaz, investovali zhruba 18 miliónov eur v rámci činnosti v regióne, vrátane 3,8 milióna eur na licenčných poplatkoch Slovenskej republike. Podľa informácií MŽP SR je držiteľ prieskumného územia povinný zaň platiť štátu. Polovica je príjmom Environmentálneho fondu a polovica príjmom dotknutých obcí, ktorým bolo v tomto prípade vyplatených vyše 1,8 milióna eur.

 

Proti aktivitám spoločnosti sa ešte v minulom roku postavilo viacero občanov dotknutých obcí. Rozbehnutá petícia proti prieskumným vrtom, ťažbe ropy a horľavého plynu na severovýchode Slovenska oslovila viac ako 7500 občanov. Na ich stranu sa postavili aj prešovskí krajskí poslanci, ktorí na rokovaní 20. júna prijali uznesenie, v ktorom sa uvádza, že „Prešovský samosprávny kraj využije všetky svoje možnosti na presadenie vyňatia dotknutých obcí z prieskumných ťažobných území“. Podporil ich tiež 27. snem Združenia miest a obcí Slovenska a združenia miest a obcí jednotlivých regiónov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies