Spoločnosť ženy dostatočne nemotivuje k tomu, aby pracovali

NETKY.SK • 13 Máj 2014, 15:06 • 2 min
Spoločnosť ženy dostatočne nemotivuje k tomu, aby pracovali

BRATISLAVA - Keď nebude jasne artikulovaný spoločenský dopyt, dovtedy budú ženy spomenuté v Národnom programe reforiem len päťkrát.

slovakia

left justify in out

Uviedol to poradca ministra financií SR Anton Marcinčin v rámci dnešnej panelovej diskusie o ženách v biznise, ktorú v Bratislave zorganizovali Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, Veľvyslanectvo Spojených štátov amerických a Americká obchodná komora v SR v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Platformou žien Slovenska.
     

Marcinčin tým reagoval na skutočnosť, že vo vládnom dokumente na rok 2014 sú ženy zastúpené v minimálnej miere a jediným navrhovaným opatrením je motivovať ženy, aby sa zamestnali. Ženy do 40 rokov podľa neho pracujú omnoho menej než ich rovesníčky v okolitých štátoch, čo vníma ako nevyužitie pracovnej sily. Zároveň poukázal na nedostatok predškolských zariadení. "Dodnes sme si nezvykli žiadať právo na škôlku a na to, aby práve tam prúdili verejné financie," dodal.
     

Ženám podľa sociologičky Oľgy Gyarfášovej nechýba motivácia pracovať. "Pre väčšinu žien a mužov na Slovensku dnes otázka nestojí tak, či chcem rodinu, deti a prácu, ale chcem obe tieto súčasti života ako niečo komplementárne, čo patrí k sebe a čo by sa v spoločnosti nemalo vylučovať," vysvetlila s tým, že spoločnosť by mala ženám umožniť stáť na oboch týchto nohách súčasne.
     

Nižšiu zamestnanosť žien pripisuje Gyarfášová okrem iného tomu, že ich presun do sféry práce nebol adekvátne sprevádzaný presunom mužov do sféry neplatenej práce, teda nerovnomernému rozdeleniu rol v domácnosti. Za ďalší problém považuje sociologička hlboko zakorenené rodové stereotypy, ktoré sa reprodukujú aj vo výchove.
     

Dôvodom, prečo sa ženy púšťajú do vlastného podnikania menej často ako muži, je podľa podpredsedníčky Platformy žien Slovenska Jaroslavy Lukačovičovej strach, či dokážu zosúladiť pracovné a rodinné povinnosti. Súčasná legislatíva podľa nej ženy k práci vôbec nemotivuje. "Žena na materskej a rodičovskej dovolenke nemá šancu si privyrobiť," zhodnotila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies