Spoločnosť Walt Disney sa ospravedlnila Japoncom za nevhodný tweet

NETKY.SK • 10 August 2015, 15:32 • 2 min
Spoločnosť Walt Disney sa ospravedlnila Japoncom za nevhodný tweet

TOKIO - Japonská pobočka americkej spoločnosti Walt Disney sa dnes ospravedlnila na sociálnej sieti Twitter za to, že tweet odoslaný z centrálneho účtu tejto korporácie im pri príležitosti 70. výročia zhodenia atómovej bomby na Nagasaki "blahoželal k nie výnimočnému dňu".

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP. Spoločnosť vyjadrila "hlboké ospravedlnenie za spôsobené rozpaky" s prísľubom, že bude so svojím účtom na Twitteri narábať opatrnejšie. Pôvodné znenie nedeľňajšieho tweetu totiž znelo "Veľmi radostné nenarodeniny!" a pochádza z piesne použitej v Disneyho kreslenom filme Alica v krajine zázrakov.

 

Frázou "nenarodeniny" označil autor rovnomennej knižnej predlohy Lewis Carroll akýkoľvek deň v roku okrem dňa narodenín. Systém však tento jazykový novotvar preložil do japončiny ako "nie výnimočný" deň, čo v Japonsku vyvolalo ostrú kritiku, najmä ohľadom načasovania tohto tweetu.

 

Japonsko každoročne usporadúva spomienkové slávnosti, ktorými si uctieva pamiatku vyše 74.000 ľudí zabitých pri jadrovom útoku na Nagasaki z 9. augusta 1945. Ten prišiel tri dni po zhodení prvej atómovej bomby na civilný cieľ, mesto Hirošimu. Tokio kapitulovalo 15. augusta, čím sa skončila druhá svetová vojna.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona