Spoločnosť Virgin Galactic predstavila nový raketoplán z flotily SpaceShipTwo

NETKY.SK • 20 Február 2016, 20:02 • 2 min
Spoločnosť Virgin Galactic predstavila nový raketoplán z flotily SpaceShipTwo

MOJAVE - Takmer poldruha roka po havárii súkromného raketoplánu SpaceShipTwo, ktorý vybuchol počas skúšobného letu, predstavila spoločnosť Virgin Galactic jeho upravenú verziu s názvom Unity.

slovakia

left justify in out

 Pred vybranými hosťami ju v piatok večer v hangári v kalifornskom meste Mojave predviedol zakladateľ firmy Richard Branson.


"Spoločne môžeme sprístupniť vesmír, o čom sa nám predtým len snívalo. Môžeme tým priniesť pozitívne zmeny aj na Zem," vyhlásil 65-ročný Branson pochádzajúci z Veľkej Británie.


Nový raketoplán pripomína dizajnom i rozmermi malé súkromné lietadlá a je na nerozoznanie od havarovaného modelu SpaceShipTwo pomenovaného VSS Enterprise. Pri krste modelu Unity fľašou mlieka pomáhala Bransonova jednoročná vnučka Eva-Deia a jej matka. Jeho meno (pôvodné označenie bolo VSS Voyager) navrhol slávny astrofyzik Stephen Hawking, ktorému Branson prisľúbil grátis let.


Model Unity bol vyvíjaný od roku 2012. Zatiaľ nie je známe, kedy začne lietať do vesmíru, no letenku za predpokladaných 250.000 dolárov si už rezervovalo vyše 700 ľudí vrátane prominentov ako sú herec Leonardo DiCaprio či kanadský spevák Justin Bieber.


Prvý raketoplán z flotily SpaceShipTwo sa zrútil 31. októbra 2014 počas skúšobného letu nad Mohavskou púšťou v Kalifornii. Pri incidente zahynul 39-ročný pomocný pilot, druhý pilot sa stihol katapultovať, no utrpel vážne zranenia. Branson však už deň po nehode zdôraznil, mal že napriek tomuto neúspechu sa nevzdá svojich plánov pre súkromnú vesmírnu turistiku.


Po ukončení vývojovej fázy začne teraz testovacia fáza, na konci ktorej bude prvý komerčný vesmírny program v dejinách, povedal Branson.


Unity je rovnako ako verzia Enterprise riadený dvoma pilotmi a poskytuje miesto pre šesť vesmírnych turistov, ktorí môžu absolvovať suborbitálny kozmický let. Počas neho zažijú na niekoľko minút stav beztiaže.


Spoločnosť plánovala prevádzku piatich raketoplánov typu SpaceShipTwo.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies