Spoločnosť Total sa dohodla na ťažbe plynu v Iráne

NETKY.SK • 8 November 2016, 15:32 • 2 min
Spoločnosť Total sa dohodla na ťažbe plynu v Iráne

TEHERÁN - Francúzska energetická spoločnosť Total a iránska firma National Iranian Oil Company (NIOC) podpísali predbežnú dohodu o realizácii etapy 11 v rámci ťažby z iránskeho ložiska plynu Južný Pars.

slovakia

left justify in out

Ide o prvú takúto dohodu po tom, ako svetové mocnosti zrušili medzinárodné sankcie voči Teheránu. Južný Pars je najväčším ložiskom plynu na svete. Etapa 11 ráta s ťažbou 56 mil. kubických metrov plynu denne, čiže 370 tis. barelov ropného ekvivalentu denne.


Spoločnosť Total bude mať v projekte 50,1-percentný podiel, čínska firma China National Petroleum Corporation bude vlastniť 30 percent a majiteľom 19,9-percentného podielu bude firma Petropars, ktorá je dcérou National Iranian Oil Company. Projekt sa bude realizovať v dvoch fázach. Prvá fáza, ktorej náklady sa odhadujú na zhruba 2 mld. USD, ráta s 30 vrtmi, dvoma platformami na mori a dvoma plynovodmi v dĺžke 136 kilometrov.


Irán sa usiluje o to, aby sa stal centrom produkcie plynu pre susedné krajiny, ale tiež pre Európu a Čínu. V súčasnosti ťaží približne 500 mil. kubických metrov plynu denne, ktorý však smeruje hlavne na domáci trh.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies