Spoločnosť SpaceX úspešne vyslala do vesmíru raketu Falcon Heavy

NETKY.SK • 7 Február 2018, 08:46 • 2 min
Spoločnosť SpaceX úspešne vyslala do vesmíru raketu Falcon Heavy

MYS CANAVERAL - Americká spoločnosť SpaceX v utorok úspešne vyslala do vesmíru svoju raketu Falcon Heavy, ktorá je v súčasnosti najvýkonnejšou raketou na svete. Stroj vyletel o 15:45 miestneho času (21:45 SEČ) z Kennedyho vesmírneho centra na Myse Canaveral na Floride.

slovakia

left justify in out

Na obežnú dráhu vyniesol červený automobil Tesla s figurínou takzvaného vesmírneho muža, pričom mal na sebe nainštalované kamery, čím divákom a diváčkam prostredníctvom živého prenosu na službe YouTube poskytol unikátne vesmírne divadlo. Druhý stupeň rakety by mal s automobilom dosiahnuť eliptickú obežnú dráhu okolo Slnka medzi Zemou a Marsom, ku ktorému by sa podľa zakladateľa a riaditeľa spoločnosti SpaceX Elona Muska mal dostať v priebehu šiestich mesiacov.

Falcon Heavy je kombináciou troch rakiet Falcon 9, ktoré spoločnosť využíva na vynášanie satelitov na obežnú dráhu Zeme a zásob na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Stroj s 27 motormi je výkonnejší ako doterajšia najsilnejšia raketa Delta IV Heavy, je však lacnejší a dokáže vyniesť náklad o hmotnosti 64 ton.

Všetky tri prvé stupne rakety sa po štarte vrátili na Zem. Prvé dva, ktoré spoločnosť už v minulosti použila, pristáli na určené plochy na Myse Canaveral. "Bolo to epické. Bola to pravdepodobne najvzrušujúcejšia vec, ktorú som kedy videl," uviedol Musk po ich pristátí. Tretí z prvých stupňov rakety mal pristáť na lodi vzdialenej niekoľko sto kilometrov ďalej na mori. Nemal však dostatočnú hnaciu silu na spomalenie zostupu, loď minul a zničil sa pri dopade do vody pri rýchlosti zhruba 500 kilometrov za hodinu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona