Spoločnosť SpaceX odložila štart rakety Falcon 9 na utorok

NETKY.SK • 9 Február 2015, 18:18 • 2 min
Spoločnosť SpaceX odložila štart rakety Falcon 9 na utorok

MYS CANAVERAL - Americká spoločnosť SpaceX zrušila už druhý raz v priebehu dnešného dňa štart rakety Falcon 9, ktorá má do vesmíru vyniesť družicu na pozorovanie slnečných erupcií vesmírnej agentúry NASA. Zariadenie musí počkať na svoj štart do utorka, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť odvolala prvý pokus o štart, ktorý sa mal uskutočniť v noci na dnes, pre problémy s radarom rakety. Dnešný druhý pokus odložila spoločnosť SpaceX pre nepriaznivé počasie.
     

Rozhodnutie poskytuje vedcom čas na výmenu prenášača obrazového signálu na prvom stupni rakety. Po štarte by sa mal prvý stupeň rakety vrátiť na Zem a spoločnosť sa s ním pokúsi pristáť na plošine voľne plávajúcej pri pobreží Floridy. Pristávací manéver otestovali len jedenkrát, a to neúspešne.
     

S myšlienkou kozmickej lode, ktorá by neustále pozorovala Zem, prišiel v 90. rokoch bývalý americký viceprezident Al Gore, program však zrušili a družicu odložili pre budúce využitie. Družica DSCOVR (Deep Space Climate Observatory) je modernizovanou verziou pôvodného konceptu tohto zariadenia.
     

Pokus uskutočnený v januári neprebehol presne podľa plánu, pretože stupeň rakety síce k plošine doletel, avšak jeho pristátie bolo príliš tvrdé a raketa vybuchla. SpaceX plánuje raketu použiť opakovane. Ak sa test podarí, bude to významný krok k zníženiu nákladov kozmických letov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies