Spoločnosť SpaceX musela odložiť pristátie rakety na plávajúcej plošine

NETKY.SK • 9 Február 2015, 09:33 • 2 min
Spoločnosť SpaceX musela odložiť pristátie rakety na plávajúcej plošine

WASHINGTON - Spoločnosť SpaceX zrušila v noci nadnes štart rakety Falcon 9, ktorá má do vesmíru vyniesť družicu na pozorovanie slnečných erupcií americkej vesmírnej agentúry NASA. Prvý stupeň rakety by sa mal následne vrátiť na Zem a spoločnosť sa s ním pokúsi pristáť na plošine voľne plávajúcej v Atlantickom oceáne. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Štart družice DSCOVR (Deep Space Climate Observatory), ktorá má pozorovať takzvané "slnečné vetry" vo vzdialenosti 1,6 milióna kilometra od Zeme bol preložený na dnes 18.07 h miestneho času (00.07 h SEČ), uviedol na svojom twitterovom účte majiteľ spoločnosti SpaceX Elon Musk. Podľa jeho slov bol štart zrušený po tom, ako zlyhal radar patriaci americkým vzdušným silám a odpočítavanie bolo podľa agentúry AP prerušené dve minúty pred plánovaným štartom.

 

Ak sa na dnes plánovaný štart opäť neodloží, pôjde už o druhý pokus spoločnosti SpaceX uskutočniť pristátie prvého stupňa nosnej rakety na plošine voľne plávajúcej na mori.

 

Pokus uskutočnený v januári neprebehol presne podľa plánu, pretože stupeň rakety síce k plošine doletel, avšak jeho pristátie bolo príliš tvrdé a raketa vybuchla. Musk vtedy na Twitteri uviedol, že na pristávacej plošine je nutné vymeniť niektoré podporné zariadenia. 

 

Ide o mimoriadne dôležitú skúšku, pretože komerčná spoločnosť SpaceX plánuje raketu použiť opakovane. Ak sa test podarí, bude to významný krok k zníženiu nákladov kozmických letov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies