Spoločnosť Qantas začala prevádzku prvej bezodpadovej linky na svete

NETKY.SK • 10 Máj 2019, 17:11 • 2 min
Spoločnosť Qantas začala prevádzku prvej bezodpadovej linky na svete

Počas jedinej cesty sa na palubách lietadiel vytvorí množstvo odpadu. Austrálska spoločnosť Qantas sa rozhodla ako prvá na svete spustiť takzvanú zero waste, teda bezodpadovú linku.

slovakia

left justify in out

V praxi to znamená, že sa prestanú používať jednorazové plasty, čo by počas nasledujúceho roka a pol malo ušetriť až 100 miliónov kusov plastu, píše server LadBible.

 

Plasty sa v lietadlách používajú v naozaj hojnom počte - ako obal na príbor či slúchadlá alebo ako fólia na škatuľky s jedlom.

 

Spoločnosť Qantas už nič také na linke zo Sydney do Adelaide používať nebude, vďaka čomu má byť do konca budúceho roka ušetrených 100 miliónov kusov jednorazového plastu, ktorý by inak skončil v koši a na smetisku.

 

Aerolinky budú využívať udržateľnejších materiálov a napríklad nápojové fľaše skončia nie na skládke, ale v triediarni odpadu.

 

"Chceme našim zákazníkom dopriať rovnakú úroveň služieb, akú od nás poznajú doteraz, ale bez množstva odpadu, ktoré je s tým spojené. Táto prvá linka bude našou skúšobnou, chceme sa naučiť pracovať s odpadom a sme zvedaví, čo na to povedia naši pasažieri," uviedol za vedenie spoločnosti jeden zo šéfov Andrew David.

 

img

 

Doteraz sa za jediný let z Adelaide do Sydney či opačne vyprodukovalo 34 kilogramov odpadu, počas jedného roka až 150 ton, ktoré skončili v koši. Ak by sa krok uchytil na ďalších linkách aj u ďalších aeroliniek, znamenalo by to veľký krok dopredu v otázke ochrany životného prostredia.

 

Spoločnosť Qantas navyše patrí k tým najlepšie hodnoteným na svete. Pravidelne je vyhodnocovaná napríklad ako tá najbezpečnejšia.

 

V najbližších rokoch navyše chce spustiť diaľkovú linku zo Sydney do Londýna, ktorá by bola najdlhšia na svete. Prvenstvo drží aktuálne linka zo Singapuru na letisko Newark pri New Yorku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies