Spoločnosť Nestlé postaví na Kube továreň za 55 miliónov USD

NETKY.SK • 29 November 2017, 10:33 • 2 min
Spoločnosť Nestlé postaví na Kube továreň za 55 miliónov USD

HAVANA - Zástupcovia Kuby a švajčiarskeho potravinárskeho koncernu Nestlé položili v utorok (28.11.) základný kameň spoločného podniku na výrobu kávy a sušienok. Nová továreň za 55 miliónov USD (46,26 milióna eur) bude stáť v špeciálnej rozvojovej zóne Mariel a je prvou veľkou zahraničnou investíciou na komunistickom ostrove.

slovakia

left justify in out

Nescor je tretí spoločný podnik Kuby s Nestlé. Odzrkadľuje snahu prezidenta Raúla Castra o prilákanie medzinárodného kapitálu, ktorý by pomohol zmodernizovať ostrovnú ekonomiku "sovietskeho typu" a podporil jej rast.

 

Kuba vytvorila pred štyrmi rokmi špeciálnu zónu okolo prístavu Mariel, ktorý sa nachádza západne od Havany. Firmám ponúka výrazné daňové a colné úľavy. Jej cieľom je nahradiť dovoz tovarom vyrobeným na Kube. Import sa pre karibský ostrov stáva čoraz väčším problémom, keďže sa už nemôže spoliehať na pomoc "socialistického spojenca" Venezuely. Výdavky na import redukujú devízové rezervy aj celkovú hotovosť Kuby.

 

Viceprezident Nestlé Laurent Freixe po symbolickom slávnostnom položení kameňa uviedol, že rokovania s kubánskymi partnermi Coralsa a Mariel trvali len 18 mesiacov, čo je podľa neho "rekordná rýchlosť".

 

Továreň by mala spustiť výrobu koncom roka 2019 a začne s kávou, povedal Freixe. Sušienky a iné kulinárske výrobky prídu neskôr.

 

Švajčiarsky koncern vyváža svoje produkty na Kubu, kde už vytvoril s domácimi firmami ďalšie dva spoločné podniky. V jednom sa vyrába zmrzlina a druhý produkuje balenú vodu a iné nápoje.

 

Produkty nového podniku Nescor budú primárne pre kubánsky trh a turistov, ktorí navštívia ostrov, ale kubánska káva by sa eventuálne mohla vyvážať, povedal Freixe.

 

Nestlé už minulý rok vyviezla kubánsku kávu v rámci limitovanej edície "Cafecito de Cuba". Išlo o jednorazové kávové kapsule divízie Nespresso, ktoré firma exportovala aj do USA.

"Predali sa veľmi rýchlo," povedal Freixe. "Počas niekoľkých dní bola táto edícia vypredaná, čo poukazuje na jej potenciál."

 

Ale na to, aby Nestlé mohlo vyvážať kávu z Kuby, bude jej najprv musieť pomôcť zvýšiť úrodu, ktorá od revolúcie v roku 1959 neustále klesala, dodal Freixe.

 

Kuba doteraz schválila 31 projektov pre zónu Mariel vrátane deviatich, na ktorých sa podieľajú nadnárodné spoločnosti. Uviedla to na slávnostnom položení základného kameňa riaditeľka zóny Ana Teresa Igarzaová.

 

Zóna Mariel je pritom na zozname kubánskych subjektov, s ktorými nesmú americké firmy podnikať. Zakázala im to administratíva prezidenta Donalda Trumpa. Pôsobí tam preto len jedna americká spoločnosť Rimco, ktorá podpísala dohodu s Marielom ešte pred vyhlásením nových amerických regulácií začiatkom tohto mesiaca.

 

(1 EUR = 1,1888 USD)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies