Spoločnosť Microsoft sa chystá kúpiť herných gigantov Activision a Blizzard. Tu je niekoľko faktov, ktorých by ste mali vedieť o tejto dohode

NETKY.SK • 27 Apríl 2023, 11:15 • 2 min
Spoločnosť Microsoft sa chystá kúpiť herných gigantov Activision a Blizzard. Tu je niekoľko faktov, ktorých by ste mali vedieť o tejto dohode

REDMOND - Spoločnosť Microsoft rozširuje svoju sekciu videohier a chce kúpiť Activision a Blizzard – vývojárske štúdiá, ktoré stoja za legendárnymi titulmi ako Call of Duty či Warcraft. Niektoré vlády sa toho však obávajú – ak ste v tomto dlhotrvajúcom deji len nováčikom, tak tu je to, čo potrebujete vedieť.

slovakia

left justify in out

Microsoft chce za Activision zaplatiť 69 miliárd dolárov (56 miliárd libier).

 

Dokonca aj Microsoft – jedna z najbohatších spoločností na svete – taký obrovský obchod ešte doteraz neurobil. Ak bude nákup povolený, bude to najväčšie prevzatie jednej spoločnosti druhou v histórii herného sveta.

 

Microsoft dostane veľa za svoje peniaze - napríklad aj vrátane kontroly nad hrou Call of Duty.

 

Je to skutočne veľa peňazí, ale Microsoft by sa vďaka tomu stal vlastníkom megaúspešných titulov ako Call of Duty, World of Warcraft, Overwatch a Candy Crush, aby sme vymenovali aspoň niektoré. Toto sú len niektoré z najpopulárnejších videohier na svete s miliónmi hráčov, ktorí míňajú miliardy na predplatné a na čiastkové nákupy v týchto hrách.

 

img

jedna z najpopulárnejších ,,strieľačiek" na svete - Call of Duty

 

Microsoft hovorí, že ešte potrebuje dohodu na posilnenie Xboxu.

 

Predaje PlayStation, od konkurečnej spoločnosti Sony, už nejaký čas predčili predaje Xboxu (vlastní Microsoft). Microsoft hovorí, že kúpa Activision by mu umožnila vydať viac veľkých titulov na Game Pass – jeho predplatné v štýle Netflixe – a vyrábať aj viac hier pre mobilné telefóny, kde sa momentálne dajú spraviť veľké zisky.

 

img

hranie League of Legends na mobile

 

Spoločnosť Sony prirodzene nie je nadšená s touto ideou.

 

Sony sa obáva, že Microsoft by mohol zabrániť tomu, aby niektoré veľké hry boli exkluzívne iba na PlayStation. Najnovší diel série Call of DutyModern Warfare 2 – zarobil počas víkendu vydania 1 miliardu dolárov a viac ako polovica všetkých kópií predaných vo Veľkej Británii bola práve pre PlayStation.

 

Dokonca niektoré vlády sa obávajú, že táto dohoda poskytne Microsoftu až príliš veľkú moc.

 

Americká vláda zrejme pôjde na súd s Microsoftom, aby zastavila dohodu. Microsoft chce, aby to bolo drahšie, ťažšie alebo dokonca nemožné hrať nejaké hry na konzole iných spoločností. Britské orgány už dohodu zablokovali, ale Microsoft tvrdí, že sa odvolá. Bolo to tak tiež aj proti Kanade. Ak všetky tri krajiny nebudú presvedčené podporiť plány Microsoftu, bude ich musieť zmeniť, alebo sa ich úplne vzdať.

 

Microsoft tvrdí, že nechce nikomu ublížiť.

 

Microsoft tvrdí, že by bolo hlúpe, keby náhle prestal predávať veľmi úspešné série hier miliónom potenciálnych zákazníkov. Oznámili, že ak sa dohoda uskutoční, tak sa na konzolách Nintendo objavia aj hry Call of Duty, a tiež povedali, že Sony dostala rovnakú ponuku.

 

Avšak Microsoft už aj oznámil, že urobí niektoré hry exkluzívnymi.

 

V roku 2020 Microsoft vyčlenil 7,5 miliardy dolárov pre spoločnosť Bethesda, tvorcu klasických hier ako Fallout a Skyrim. Odvtedy sa hovorí, že niektoré z budúcich hier tejto spoločnosti budú exkluzívne iba pre Xbox - a to vyvolalo obavy, že to bude to isté aj s Activision.

 

img

The Elder Scrolls V: Skyrim, megaúspešná open world hra od spoločnosti Bethesda



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies