Spoločnosť Google vyhrala dlhodobý spor s Oracle

NETKY.SK • 27 Máj 2016, 08:47 • 2 min
Spoločnosť Google vyhrala dlhodobý spor s Oracle

SAN FRANCISCO - Firma Google zaznamenala významné víťazstvo v dlhodobom patentovom spore so spoločnosťou Oracle.

slovakia

left justify in out

Americká porota totiž uviedla, že právne predpisy umožňujú spoločnosti Google používať softvér firmy Oracle pri tvorbe operačného systému Android. Porota jednohlasne uznala, že využitie Java platformy od Oracle spoločnosťou Google bolo v súlade s princípmi férového využitia. Spor sa tak dostáva k záveru bez toho, aby spoločnosť Oracle získala niečo z odškodného, ktoré žiadala. Firma Oracle požadovala 9 mld. USD. Po verdikte vyhlásila, že sa odvolá.

 

Predchádzajúce pojednávanie v roku 2012 sa skončilo na mŕtvom bode. Spor pozorne sledovali softvéroví vývojári, ktorí sa obávajú, že prípadné víťazstvo firmy Oracle by odštartovalo ďalšie spory týkajúce sa autorských práv. Podľa amerického práva „férové využitie“ umožňuje obmedzené použitie prostriedkov bez povolenia od vlastníka práv. Týka sa to oblastí ako je napríklad výskum.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies