Rekordná pokuta zabrala, Google chce začať s plnením požiadaviek EK

NETKY.SK • 30 August 2017, 16:44 • 2 min
Rekordná pokuta  zabrala, Google chce začať s plnením požiadaviek EK

BRUSEL - Internetová spoločnosť Google oznámila, že čoskoro predstaví plán plnenia požiadaviek Európskej komisie (EK) v oblasti hospodárskej súťaže.

slovakia

left justify in out

Malo by sa tak stať v lehote do troch mesiacov (90 dní) od uvalenia rekordnej pokuty vo výške 2,42 miliardy eur za zneužitie svojho dominantného postavenia na trhu. Uviedla dnes belgická televízna stanica RTBF. 

 

Komisia 26. júna tohto roku oznámila, že spoločnosti Google udeľuje pokutu vo výške 2,42 miliardy eur, lebo podľa jej vyšetrovania internetový gigant potláčal hospodársku súťaž na trhoch porovnávania cien založenú na kvalite výrobkov a v dôsledku toho európski spotrebitelia prišli o možnosť skutočnej slobodnej voľby. Podľa stanoviska EK tak Google iným spoločnostiam z tejto oblasti zabránil, aby mohli súťažiť "na základe zásluh a inovácií".

 

Spoločnosť Google dostala k dispozícii lehotu 90 dní na to, aby tieto praktiky ukončila a aby sa zdržala akýchkoľvek krokov, ktoré by mali rovnaký alebo podobný cieľ, alebo účinok. Eurokomisárka zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže Margrethe Vestagerová koncom júna upozornila, že to, k čomu sa spoločnosť Google uchýlila, je podľa protimonopolných pravidiel EÚ nezákonné a hlavne to európskym spotrebiteľom bráni využívať širší výber služieb a naplno využívať inovácie.

 

Spoločnosť Google najskôr uviedla, že sa chce odvolať proti tomuto rozhodnutiu, teraz však naznačuje, že čoskoro predstaví plán plnenia požiadaviek Európskej komisie. Exekutíva EÚ upozornila, že bude starostlivo monitorovať riešenie navrhované americkou spoločnosťou, lebo ak Google nepristúpi na jej požiadavky, hrozí jej nová pokuta vo výške 5 % celosvetového obratu firmy, čo znamená 12 miliónov USD denne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies