Spoločnosť Facebook sa obáva pred zavedením nových pravidiel EÚ

NETKY.SK • 17 Február 2020, 19:18 • 2 min
Spoločnosť Facebook sa obáva pred zavedením nových pravidiel EÚ

BRUSEL - Internetová spoločnosť Facebook sa pred oznámením návrhov Európskej komisie o nových reguláciách v oblasti umelej inteligencie, ktoré má spoločenstvo predstaviť už túto stredu, obáva o udržanie tempa inovácií a slobodu prejavu.

slovakia

left justify in out

Obavy 

Informácie o obavách spoločnosti sa objavili pred stretnutím jej zakladateľa Marka Zuckerberga s komisárkou pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerovou a komisárom pre jednotný trh Thierrym Bretonom.

 

img

 

Regulácia gigantov na trhu

Európska komisia v stredu predstaví návrhy troch iniciatív pre digitálny sektor, ktoré sa dotknú aj umelej inteligencie a neosobných údajov. Cieľom je okrem iného lepšie regulovať správanie internetových gigantov a predísť zneužívaniu ich dominantného postavenia na trhu.

 

img

 

Bránilo by to slobode prejavu 

Facebook sa obáva, že Únia môže stíhať internetové spoločnosti za nenávistné prejavy publikované na ich platformách. Podľa Facebooku by takýto krok popieral povahu internetu. "Takéto pravidlo by bránilo inováciám rovnako ako slobode prejavu jednotlivcov," uviedol Facebook vo svojom diskusnom dokumente. "Regulácia, ktorá bude vyžadovať odstránenie všetkých nenávistných prejavov do 24 hodín od uverejnenia môže viesť k ešte zvrátenejším reguláciám."

 

img

 

Názor Zuckerberga

Napriek stanovisku spoločnosti Mark Zuckerberg vo svojom komentári v denníku Financial Times priznal, že veľké internetové spoločnosti potrebujú prísnejší dohľad vlád. "Verím, že dobrá regulácia môže v krátkodobom horizonte Facebooku ublížiť, ale z dlhodobého hľadiska bude dobrá pre všetkých, aj pre nás," napísal Zuckerberg. Nové pravidlá by podľa neho mali byť jasné a vyvážené. Nemali by dovoliť jednej spoločnosti nastaviť si vlastné štandardy.

 

img

 

Varovanie Bretona

Regulácia by tiež mala umožniť spoločnostiam voľnosť v inováciách a mala by rozumieť kapacitám a obmedzeniam súčasných technológií. Po stretnutí komisárov s Zuckerbergom Breton podľa agentúry AFP varoval, že pokiaľ internetové spoločnosti nebudú v boji s nenávistnými prejavmi a dezinformáciami tvrdšie, Komisia pristúpi k ešte prísnejším reguláciám.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona