Spoločnosť Eurolot, ktorá prevádzkovala lety aj do Popradu, končí

NETKY.SK • 6 Február 2015, 17:10 • 2 min
Spoločnosť Eurolot, ktorá prevádzkovala lety aj do Popradu, končí

POPRAD - Poľská letecká spoločnosť Eurolot končí od 31. marca svoju činnosť. Pre vysoké straty spoločnosti, ktorá okrem iného v minulosti lietala aj pod Tatry, už neexistuje žiadna možnosť, ako krachu zabrániť.

slovakia

left justify in out

"Cestujúcim, ktorí si zakúpili letenky po 31. marci, budú vrátené peniaze v plnej výške, alebo im bude ponúknutý let inou leteckou spoločnosťou. To platí aj pre poškodených pasažierov spoločnosti LOT, pre ktorých takisto Eurolot lietal," informovala hovorkyňa Eurolotu Karolína Bursa. 
     

Eurolot mal finančné problémy už niekoľko rokov. Predseda spoločnosti Mariusz Dąbrowski, ktorý ju viedol od roku 2011 do januára 2014, sa snažil o vytvorenie siete spojení, najmä so zahraničím, a tým konkurovať LOT-u. Spoločnosti chýbala aj konkurencieschopnosť voči spoločnosti OLT Express, ktorá ponúkala lety v rámci Poľska len za 99 zlotých, teda cca 25 eur. Eurolot sa snažil ceny znižovať, čo mu spôsobilo veľké finančné problémy. Do problémov sa spoločnosť dostala aj kvôli novým linkám nízkonákladových spoločností, ako napr. Ryanair, s ktorým súperili o pasažierov. Na poste predsedu spoločnosti sa vymenilo viacero potenciálnych kandidátov o záchranu spoločnosti, avšak bezúspešne. 
     

"Vyše dvoch mesiacov sme analyzovali, ako by sa firma mohla udržať, ale prišli sme k záveru, že na trhu nemáme šancu. Obrátili sme sa aj na renomovaného finančného radcu, ktorý len potvrdil, že Eurolot nemá model, ktorým by na seba vedel zarábať," hovorí Adam Ambrozik, riaditeľ oddelenia reštrukturalizácie a pomoci z poľského Ministerstva národného majetku. Eurolot mal v roku 2012 stratu vo výške 170 miliónov zlotých, cca 40 miliónov eur. Výsledky z roku 2013 neboli zverejnené, ale predpokladané straty sú podobné tým z predchádzajúceho roka. Strata za rok 2014 má byť údajne ešte vyššia. Spoločnosť disponuje 11 lietadlami typu Bombardier Q400, z toho jedno lietadlo ostane v majetku lízingovej spoločnosti a zvyšných 10 sa pripojí do letového parku LOT-u. 
     

Poľská letecká spoločnosť Eurolot prevádzkovala v termíne od 8.12.2011 do januára 2013 dvakrát týždenne priame letecké spojenia z Gdanska a Varšavy na letisko Poprad/Tatry. V minuloročnej zimnej sezóne v termíne od 18.1. do 15.3.2014 realizovala každú sobotu charterové lety pre najväčšiu poľskú cestovnú kanceláriu Rainbow Tours na linke Gdansk - Poprad/Tatry.
     

TASR informoval zahraničný zástupca Slovenskej agentúry pre cestovný ruch v Poľsku Ján Bošnovič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies