Spoločnosť EEI ponúka Košiciam založiť spoločný podnik pre parkovanie

NETKY.SK • 23 Február 2017, 14:37 • 2 min
Spoločnosť EEI ponúka Košiciam založiť spoločný podnik pre parkovanie

KOŠICE - Spoločnosť EEI dnes odovzdala riaditeľovi Magistrátu mesta Košice Pavlovi Lazúrovi list, v ktorom ponúka dve varianty vzniku spoločnej parkovacej firmy, bez nutnosti vložiť do nej priamy kapitál zo strany mesta. E

slovakia

left justify in out

EEI tak reagovala na list riaditeľa magistrátu zo 6. októbra 2016, kde mesto firmu oficiálne požiadalo o doplnenie stanoviska k založeniu spoločného podniku s cieľom zabezpečenia parkovania na území mesta Košice. 

 

„Analyzovali sme všetky podnety, ktoré v súvislosti s možnosťou založiť spoločný podnik s mestom Košice vedenie mesta vyslovilo a predkladáme návrh, ktorý zohľadňuje všetky tieto požiadavky,“ povedal mediálny zástupca firmy EEI Karol WolfSpoločnosť EEI informovala, že v liste navrhuje dve varianty vzniku spoločného podniku. Prvou je vznik novej parkovacej spoločnosti, ktorá sa bude venovať výlučne parkovaniu na území mesta Košice.

 

V takejto spoločnej firme navrhuje EEI pomer 50:50 bez nutnosti mesta vložiť do firmy priamu finančnú investíciu. Ako druhú variantu ponúka EEI mestu Košice majetkový vstup do celej spoločnosti EEI a príslušný podiel na všetkých výnosoch firmy zo všetkých projektov, ktoré firma na území Slovenska realizuje. V takomto prípade by výška podielu mesta Košice zodpovedala výsledkom expertného ocenenia firmy EEI v čase vstupu mesta do firmy.

 

„Druhý variant by pravdepodobne vzhľadom na veľkosť a trhové postavenie EEI znamenal minoritný podiel mesta Košice na celej spoločnosti. Detaily, záväzky, povinnosti a možnú štruktúru obidvoch možností popisujeme v liste riaditeľovi magistrátu,“ povedal Wolf s tým, že ďalším krokom by malo byť rokovanie expertnej skupiny s účasťou expertov mesta a zástupcov firmy. Dodal, že EEI je pripravená rokovať o týchto návrhoch s predstaviteľmi mesta, kedykoľvek sa tak vedenie mesta rozhodne.„Predpokladáme, že o týchto návrhoch budú informovaní poslanci mestského zastupiteľstva, príslušné odborné útvary mesta a iní zodpovední činitelia,“ dodal Wolf s tým, že spoločná parkovacia spoločnosť pre obsluhu parkovacích systémov na území akéhokoľvek mesta je štandardom na celom svete.

 

Ako dnes agentúru SITA informovala hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová, parkovacia spoločnosť EEI na základe uzneseniamestského zastupiteľstva zo septembra minulého roku a výzvy mesta Košice pripravila prvotný návrh na založenie spoločného podniku. Mesto Košice však s návrhom minoritného zastúpenia v spoločnom podniku nesúhlasilo a návrh pripomienkovalo.

 

„Dnes, 23. februára, doručila parkovacia spoločnosť EEI do podateľne Magistrátu mesta Košice návrh, v ktorom sú zapracované a akceptované pripomienky mesta Košice. Tento aktuálny návrh bude mesto ešte analyzovať, ale z nášho pohľadu je už teraz dôležité, že obsahuje podmienku minimálne 50-percentného podielu mesta Košice v spoločnom podniku. Mesto Košice sa zároveň stane reálnym spoluprevádzkovateľom parkovacieho systému v Košiciach. Bez toho, aby investovalo čo i len jedno euro, bude minimálne 50-percentným vlastníkom investície do parkovacieho systému,“ uviedla Šnajdárová.  

 

Zároveň sa mesto Košice vyhne mnohomiliónovým súdnym sporom, ako to bolo pri protiprávnom vypovedaní zmlúv v kauzách Strelingstav a Outclaim. Vedenie mesta verí, že tento model uspokojí aj odporcov doterajšieho zavádzania parkovacieho systému.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies