Spoločnosť Dúha stavajúca tunel Višňové čelí konkurzu, majiteľ hovorí o fikcii

NETKY.SK • 20 Marec 2017, 16:42 • 2 min
Spoločnosť Dúha stavajúca tunel Višňové čelí konkurzu, majiteľ hovorí o fikcii

BRATISLAVA - Okresný súd Bratislava I začal konkurzné konanie voči stavebnej spoločnosti Dúha, ktorá stavia aj tunel Višňové.

slovakia

left justify in out

Oznámenie dnes vyšlo v obchodnom vestníku. Dôvodom podľa informácii TASR je, že firma nezaplatila subdodávateľom za rekonštrukciu Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave. Týmto krokom došlo k obmedzeniu možností podnikania spoločnosti na bežné právne úkony.

 

Zároveň platí, že na jej majetok nemožno začať konanie o výkone rozhodnutia ani exekučné konanie. Dúha čelila konkurznému konaniu aj pred necelými dvoma rokmi, kedy ju do konkurzu posielali rovnako subdodávatelia.

 

Majiteľ spoločnosti Miroslav Remeta sa konkurzu neobáva. Pohľadávky, pre ktoré sa začalo, považuje za sporné a zaplatiť ich odmieta. Tvrdí, že ide o špekulatívne konanie.

 

Verí, že Dúha svoju pravdu preukáže v ďalšom konaní pred súdom a konkurzné konanie sa zastaví. Jeho začatie označil na dnešnom stretnutí s novinármi za formálny krok. Firma je podľa jeho slov dostatočne ekonomicky silná a na konkurz nevidí dôvod. Stavby, na ktorých pracuje, ohrozené byť nemajú.

 

Dúha vidí za konkurzom snahy skupiny firiem vymôcť od nej fiktívne pohľadávky. Má ísť o faktúry za rekonštrukciu jednej z fakúlt Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave, ktorá sa financovala z eurofondov.

 

Stavebná spoločnosť tvrdí, že firma A.G.P. jej vyfakturovala aj práce, ktoré nezrealizovala. Časť neuhradených pohľadávok následne odpredala, čím vznikli traja vlastníci a mohla tak podať návrh na konkurzné konanie. Dúha odpredaj spochybňuje, podľa Remetu dnes Okresný súd Bratislava I vydal predbežné rozhodnutie, v ktorom zakázal s pohľadávkami do rozhodnutia nakladať.

 

Stavebná spoločnosť v súčasnosti napríklad v konzorciu buduje zákazku za 410 miliónov eur. Ide o úsek D1 pri Žiline, na ktorom sa razí aj 7,5-kilometrový tunel Višňové, ktorý má byť po dobudovaní najdlhším na Slovensku. Vlani v pobočkách firmy vykonali raziu príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies